Get this Widget

Laboratoarele Centrelor de Sănătate Publică din R. Moldova, dotate cu mașini noi, românești

0

Începând de joi, zece laboratoare performante din Centrele de Sănătate Publică teritoriale din R. Moldova vor acorda servicii mai eficiente și calitative deoarece Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) le-a oferit 12 mașini noi, de producție românească, ce urmează a fi utilizate pentru colectarea probelor, precum și pentru deplasarea specialiștilor în teritoriu.

De aceste mașini noi vor beneficia Centrele de la Chișinău, Edineț, Bălți, Soroca, Ungheni, Orhei, Căușeni, Cahul, Comrat, Hîncești. La sediul ministerului, în prezența oficialilor au fost înmânate cheile beneficiarilor direcți.

Serviciile medicale trebuie să fie mai accesibile și mai aproape de pacienți. Cele 12 autovehicule pe care le repartizăm astăzi vor contribui la realizarea investigațiilor de laborator în termeni eficienți și rapizi”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.

Pentru procurarea autovehiculelor s-au cheltuit 2.500.000 mdl din mijloacele financiare sulimentare prevăzute în bugetul Centrului Național de Sănătate Publică pentru anul 2017.

Actualmente, laboratoratoarele de performanță acordă o serie de servicii medicale, ca de exemplu efectuarea investigaţiilor microbiologice, diagnosticul serologic de laborator al bolilor transmisibile, inclusiv a markerilor hepatici, infecţia cu HIV/SIDA, determinarea sensibilităţii la un spectru larg de antibiotice, asigurarea controlului calităţii şi inofensivităţii a produselor alimentare, apei potabile şi altor obiecte de control după indicatori sanitaro-microbiologici. Menționăm că Programul de instituire al laboratoarelor de performanţă, în cadrul Centrelor de Sănătate Publică teritoriale, a fost implementat începând cu anul 2016 și are ca scop eficientizarea și consolidarea activității de supraveghere de stat a sănătăţii publice din Republica Moldova.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Ion Panfil
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply