Get this Widget

Laptele matern, primul dar al vieții pentru nou-născuți

0

Laptele matern este primul dar al vieții pentru nou-născuți, iar viitoarele mămici trebuie să conștientizeze faptul că alăptarea este vitală pentru sănătatea copilului pe care îl aduc pe lume.

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, Primăria Capitalei, prin intermediul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a organizat un eveniment inedit, prin care s-a urmărit o informare corectă legată de această temă atât de importantă pentru sănătatea publică.

Evenimentul a fost găzduit, miercuri, de Teatrul Excelsior și a reunit reprezentanți ai celor patru maternități administrate de Municipalitate, dar și actuali și viitori părinți. Tema dezbătută, într-o atmosferă relaxată, a fost alăptarea, o pledoarie pentru alimentația la sân și beneficiile alimentației cu lapte matern pe termen lung. Mamele au primit sfaturi despre tehnica alăptării de la specialiști neonatologi, medici și asistente de la cele patru maternități ale ASSMB: Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Filantropia Bucuresti, Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sîrbu – Maternitatea Giulești, Spitalul Clinic Nicolae Malaxa și Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino.

De asemenea, s-au alăturat dezbaterii și specialiști ai Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), ai Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare, ai Asociației SAMAS Sănătate pentru Mame și Sugari, ai Asociației Mame pentru Mame, ai Asociației Unu și Unu și ai Next Step.

O punte de legătură între mămici și specialiști

Susținem alăptarea și ne-am propus ca mesajul nostru legat de importanța alăptării la sân să fie mult mai puternic. De aceea am organizat acest eveniment prin care dorim să vă transmitem toate informațiile pe care dumneavoastră le considerați necesare, astfel încât bebelușul dumneavoastră să fie cel mai sănătos, cel mai frumos și dumneavoastră să fiți cele mai mulțumite. Acest eveniment, organizat al treilea an consecutiv, doreşte să pună în evidenţă beneficiile alăptării atât pentru bebeluş, cât şi pentru mamă. Ce așteptăm de la dumneavoastră? În acest décor pe care am vrut să-l facem cât mai realist, care să vă sugereze o cameră adevărată de bebeluș, am dori să ne puneți toate întrebările pe care le considerați importante, să ne spuneți ce îndoieli aveți, ce nesiguranțe aveți, ce clarificări doriți. (…) Cu ajutorul specialiștilor care ni s-au alăturat, ne-am propus să înlăturăm miturile existente în jurul acestei teme și să vă oferim informațiile corecte”, a declarat, în debutul evenimentului, Turkes Ablachim, director medical al ASSMB.

Prezența în sală a unui număr atât de mare de specialiști le-a dat posibilitatea mămicilor și viitoarelor mămici să descopere răspunsuri la întrebări care le frământă pe multe dintre femeile aflate în această etapă a vieții lor. Evenimentul organizat de ASSMB a creat astfel o punte de legătură între cele două părți, iar informațiile legate de alăptarea la sân au fost oferite în mod direct.

Daniela Stan, asistentă moașă și coordonator al echipei “Şcoala mamei” din cadrul Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sîrbu – Maternitatea Giulești, a prezentat în fața publicului din sală o serie de tehnici importante pe care mămicile trebuie să le cunoască pentru a nu întâmpina dificultăți în procesul de alăptare a bebelușului.

Pe parcursul celor 30 de ani de experiență, Daniela Stan s-a lovit de multe dintre miturile legate de alăptare, dar le-a demontat fără probleme arătând cât de important este ca mămicile și viitoarele mămici să învețe să nu se teamă de schimbările care au loc în viața lor.

Cam 50% dintre mămicile care se află la primul copil se confruntă cu probleme de alăptat. Trebuie să începem prin a învăța cum să poziționăm corect copilul la sân. Alăptatul nu trebuie să doară. Este foarte importantă poziționarea corectă a copilului la sân.(…) Nu există mamă care să nu aibă suficient de mult lapte pentru puiul ei. Cerere şi ofertă. (…) Laptele matern este primul dar al vieţii pentru nou-născuţi“, a spus Daniela Stan.

Medicii încurajează alăptatul

La rândul său, medicul Traian Maier,de la Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sîrbu – Maternitatea Giulești, a punctat că este important ca toate cadrele medicale să încurajeze alăptarea. “Laptele matern este cel mai bun aliment pentru copil. În afara scopului nutritiv, laptele matern este benefic tractului respirator, digestiv, imunităţii şi creează o legătură afectivă puternică între mamă şi copil“, a menționat doctorul Maier.

Evenimente ca cel organizat de ASSMB reprezintă un pas important în conștientizarea importanței alăptării copiilor, tot mai multe mămici fiind interesate de beneficiile hrănirii la sân a bebelușului. “Trendul este unul ascendent. Mămicile sunt din ce în ce mai mult interesate de beneficiile alăptării, îşi doresc din ce în ce mai mult să alăpteze şi, observând această nevoie, consultanţii în lactaţie au devenit tot mai prezenţi în rândul mămicilor“, a punctat dr. Dima Vlad, director medical al Spitalului Clinic Filantropia.

Și spitalele fac eforturi pentru ca mămicile să fie alături de bebeluși încă din primele moment de viață. De exemplu, Maternitatea “Filantropia”, începând din anul 2012, a adoptat sistemul “Rooming in”, în care nou-născutul stă împreună cu mama. “Astfel, nou-născutul poate beneficia de laptele matern şi poate stimula lactaţia astfel încât secreţia lactică să se regleze după nevoile nou-născutului. Doar aşa, nou-născutul poate fi alimentat la cerere, aşa cum trebuie alimentat până la şase luni, când începe diversificarea“, a explicat medicul.

Alăptarea salvează vieți

Studii derulate la nivel internațional au arătat faptul că o creștere a alăptării la nivel global ar putea salva mai mult de 800.000 de vieţi anual, în majoritate copii sub şase luni. Mai mult, cercetătorii susțin că lactaţia şi alăptarea reduc riscul de cancer la sân, cancer ovarian, diabet de tip 2 şi afecţiuni vasculare. Conform estimărilor, o creştere a ratei de alăptare ar putea evita anual 20.000 de decese provocate de cancerul de sân. OMS recomandă alăptarea exclusivă începând din prima oră după naştere şi până la şase luni.

Săptămâna mondială a alăptării

UNICEF informează că Săptămâna mondială a alăptării este celebrată anual între 1 şi 7 august pentru a încuraja alăptarea şi pentru a îmbunătăţi sănătatea bebeluşilor din întreaga lume. Perioada este aleasă pentru a marca semnarea Declaraţiei Innocenti privind Protecţia, Promovarea şi Susţinerea Alăptării, în august 1990, de către decidenţi guvernamentali, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), UNICEF şi alte organizaţii, cu scopul de a proteja, promova şi a susţine alăptarea.

Autor: Sofia Filip
Foto/ video: ASSMB
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply