Get this Widget

Laserul de la Măgurele este cel mai puternic din lume

0

Laserul de la Măgurele este cel mai puternic din lume. Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP, a declarat că laserul de la Măgurele a atins puterea de 10.88 petawatts, ”a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină”.

Este o zi foarte mare pentru noi, o zi importantă. Comunicăm rezultatele testelor de putere ale sistemului laser ELI-NP de la Măgurele. Vă pot spune că a atins o putere mai mult decât am visat noi – 10.88 petawatts. Sunt zece milioane de miliarde de waţi. A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină. Mare realizare ştiinţifică ce constituie o premieră mondială.

Cu ajutorul acestui laser putem să creăm fenomene noi, să urmărim comportarea materiei în condiţii extreme, care până acum nu au fost pe Pământ, probabil în Univers există şi încercăm astfel să desluşim unele dintre tainele Universului.

Astăzi se împlineşte un vis care a început cu mai puţin de zece ani în urmă, în care, printr-o decizie politică, s-a hotărât ca România să construiască, să participe la această cursă mondială de a realiza cel mai puternic laser din lume. A fost un vis al cercetătorilor din întreaga lume. Toţi visau să existe un astfel de instrument. În urmă cu zece ani cea mai mare putere era sub un petawatt. Între timp, domeniul a explodat, a fost o cursă în care au participat foarte multe dintre ţările dezvoltate ale lumii. Astăzi sunt peste zece laboratoare cu laser de peste un petawatt. Există un concurent serios în Coreea de Sud. Noi avem astăzi peste zece“, a spus Nicolae Zamfir. 

Cel mai puternic pool de lumină de pe planetă

La rândul său, Ioan Dăncuş, șeful grupului de laser, a precizat că ELI-NP este capabil să producă cel mai puternic pool de lumină de pe planetă la ora actuală.

Este o realizare a unei echipe complexe şi complete. (…) Am folosit cel mai mare cristal de tip safir dotat cu ioni de titan crescut vreodată pe Pământ. Un cristal de 20 de centimetri diametru. (…) Pentru ca acest sistem să poată să funcţioneze este nevoie de o infrastructură incredibilă. Tot sistemul laser, împreună cu experimentele, este plasat pe o placă antivibraţii care ne decuplează complet de vibraţiile exterioare. Din punct de vedere tehnic avem de-a face cu un sistem fantastic“, a explicat cercetătorul.

Specialistul a mai spus că sistemul conţine mii de componente optice şi electronice.

Beneficiile pe care le poate aduce laserul de la Măgurele

  • cercetare cu aplicabilitate directă în beneficiul cetățenilor, în domeniul medical. Se caută, de exemplu, un tratament pentru cancer. O astfel de descoperire ar revoluționa lumea în care trăim, o lume în care numărul bolnavilor afectați de această boală este în creștere.
  • cercetări în domeniul farmeceutic – cercetătorii speră să descopere medicamente noi, mult mai eficiente în tratarea bolilor
  • cercetări în domeniul hi-tech – de exemplu industria aerospațială  și mai departe, chiar studiul teleportării. Particulele sunt accelerate și pleacă, atunci când asupra lor se acționează cu cel mai puternic laser din lume
  • facilitarea transferului tehnologic către mediul de afaceri, atât la nivelul IMM-urilor, cât și în cadrul companiilor mari.

Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), situat în orașul Magurele, județul Ilfov, are o alocare de 320 milioane euro și este coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN – HH).

Laserul de la Măgurele, parte dintr-un proiect mai mare

Extreme Light Infrastructure (ELI) este o platformă internațională de cercetare în domeniul laserilor. ELI se bazează, initial, pe 3 facilități, în Cehia, Ungaria și România.

Volumul cumulat al investițiilor depășește 850 milioane euro, din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR).

Faza actuală de implementare a celor trei piloni, având profiluri științifice complementare, este coordonată de Consorțiul Asociației Internaționale ELI-Delivery. ELI Delivery sprijină cei trei piloni în faza de construcție, asigură caracterul ELI ca un proiect pan-european unificat, conduce negocierile către ELI-ERIC și pregătește înființarea celui de-al patrulea pilon al ELI, planificat să împingă frontierele energiei laser prin încă un ordin de mărime în regimul sub-exawatt.

Operațiunea, începută în anul 2018, va fi unificată sub o singură umbrelă juridică a unui consorțiu european al infrastructurii de cercetare ELI-ERIC, al cărui sediu central se află în Măgurele.

 

 Autor: Mihai Colț
Foto: Ordinea Zilei

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply