19 martie 2024
5.3 C
București

Lecția iubirii supreme. Transplant renal de la mamă la fiică

Lecția iubirii supreme ne este oferită de o femeie din Iași, care și-a donat rinichiul pentru ca fiica ei în vârstă de 29 de ani să poată avea șansa la viață și să poată, la rândul ei, să-și crească bebelușul pe care l-a născut de curând.

Transplantul renal de la mamă la fiică a fost efectuat de o echipă de medici de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi. Este cea de-a patra intervenţie de acest gen în care organul transplantat provine de la un donator viu.

S-a născut pentru a doua oară la 29 de ani

Atunci când a aflat că singura șansă a fiicei sale de a avea o viață normală este transplantul renal, femeia din Iași nu a stat nicio secundă pe gânduri și s-a oferit să doneze organul salvator pentru copilul ei.

Beneficiarul transplantului este o pacientă din judeţul Iaşi, în vârstă de 29 de ani, care a primit un rinichi de la mama în vârstă de 59 de ani. Tânăra a fost diagnosticată cu o afecţiune de rinichi în timpul sarcinii. Ea a născut un copil sănătos, dar din păcate boala de rinichi a progresat, motiv pentru care a fost nevoie de această intervenţie pentru a evita şedinţele de dializă. Intervenţia a decurs bine, post operator cele două fiind bine„, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Ionuţ Nistor.

Prin gestul său, femeia din Iași și-a arătat dragostea supremă pentru copilul pe care l-a adus pe lume în urmă cu 29 de ani.

Mama din Iași ne oferă o lecție majoră legată de ceea ce înseamnă cu adevărat dragostea. Mai mult, ne arată cât de important este să ne schimbăm mentalitatea și să conștientizăm faptul că transplantul de orice tip reprezintă o șansă la viață pentru cei care au ghinionul de a dezvolta anumite boli grave.

Cum poți deveni donator de organe

De foarte mult timp, în România, există o criză de donatori de organe, mii de pacienți agățându-se de speranța că într-o zi vor primi telefonul salvator care îi anunță că s-a găsit un donator compatibil pentru ei.

Pentru acei bolnavi aflați în așteptarea unui transplant, primirea unui organ este sinonimă cu renașterea.

Din păcate, în țara noastră prelevările de organe se realizează cu mare greutate. În cele mai multe cazuri, donatorii sunt pacienți decedați, iar prelevările sunt făcute după îndelungi negocieri cu familiile acestora.

Anul trecut, de exemplu,  au existat 166 potențiali donatori aflați în moarte cerebrală, dintre care doar 55 au fost donatori reali.  Restul, fie nu au fost viabili din punct de vedere medical, fie nu s-a primit acordul familiei pentru a face prelevarea.

Pentru mulți poate părea de neconceput să ia în calcul posibilitatea de a deveni donator de organe în eventualitatea în care ai ajunge în moarte cerebrală. Subiectul este unul tabu pentru mulți dintre semeni . A accepta din viață să te înregistrezi ca și donator de organe este similar cu a-ți scrie un testament. Și într-un caz și în celălat este nevoie de serviciile unui notar.

E drept că în alte țări te poți înregistra online ca donator sau îți poți declara intenția direct pe carnetul de șofer. În România însă este necesară o declarație notarială. Astfel, cel care alege să își doneze organele post-mortem trebuie să facă acest lucru printr-un act notarial de consimţământ pentru prelevare. Apoi se poate înscrie în Registrul naţional al donatorilor de organe, ţesuturi şi celule. De asemenea, persoana în cauză are dreptul de a reveni asupra deciziei de a fi donator ori de câte ori dorește.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei