Get this Widget

Lecțiile unui învingător:Ce sfaturi le-a oferit Stephen Hawking copiilor săi?

0

Stephen Hawking este un învingător, reprezentând pentru mulți dintre semenii săi un exemplu de voință. Mare iubitor de viață, omul de știință și-a educat și cei trei copii în același spirit și după cum chiar el mărturisea într-un interviu le-a oferit trei sfaturi fundamentate : “Unu, să privească mereu în sus, spre stele, nu în jos spre picioare. Doi, să nu renunţe niciodată la muncă şi să dea un rost vieţii lor, altminteri viaţa le va fi pustie. Trei, dacă au noroc să întâlnească adevărata dragoste, să ştie că este ceva rar şi să nu se descotorosească de ea”.

Omul de știință și-a trăit viața din plin, reușind să se bucure de fiecare moment pe care l-a primit. Același sentiment l-a transmis mai departe și celor trei copiii ai săi, pe care i-a învățat să prețuiască fiecare clipă.

Deși avea doar avea 20 de ani atunci când a fost diagnosticat cu o boală degenerativă, scleroză laterală amiotrofică (ALS), boală ce trebuia să-i curme viaţa în decurs de câţiva ani, Stephen Hawking n-a renunțat să lupte. A sfidat timpul, iar viața lui a continuat chiar dacă şi-a pierdut treptat mobilitatea şi funcţiile musculare, iar corpul său a devenit tot mai fragil. Viaţa lui Hawking nu a fost deloc uşoară, dar dorinţa lui de a trăi a fost mai puternică decât boala.

Stephen Hawking s-a bucurat din plin de fiecare clipă oferită de viață

În 1965, el s-a îndrăgostit de cea care avea să-i devină prima sa soţie, Jane Wilde, care i-a dăruit trei copii: Robert, Lucy şi Tim Hawking.Cei trei moștenitori ai astrofizicianului britanic sunt astăzi oameni puternici, oferind la rândul lor lecții de viață.

Robert este primul său copil, născut în 1967. Cum era cel mai mare a fost nevoit să-şi ajute mama pentru a-l îngriji pe patriarhului familei. Robert a studiat la Oxford în Marea Britanie, iar în prezent lucrează ca inginer informatician, având legături cu Microsoft. Trăieşte la Seattle cu soţia şi cei doi copii ai săi.

Singura sa fiică, Lucy, s-a născut în 1970. Lucy a studiat jurnalismul, dar s-a dedicat literaturii pentru copii, o sarcină la care de multe ori a ajutat-o tatăl ei. Una din cărţile sale, “The Key to the Universe”, a fost tradusă în 38 de limbi străine şi s-a vândut în 43 de ţări. Lucy are un fiu care este autist, motiv pentru care este implicată în studierea acestei patologii şi este vicepreşedintă la National Star College, o instituţie care ajută persoanele cu dizabilităţi.

Mezinul familiei, Timothy (38 de ani), a venit pe lume când căsnicia părinţilor săi începea să se deterioreze. În copilărie nu s-a înţeles bine cu tatăl său, însă când acesta şi-a pierdut vocea a început să petreacă mai mult timp cu el, jucând şah. A studiat franceza şi spaniola la Universitatea Exeter, din Marea Britanie, iar acum lucrează pentru celebra companie daneză “Lego”. Relaţia cu tatăl său s-a ameliorat de-a lungul timpului. El a programat chiar câteva înjurături pe dispozitivul prin care comunica tatăl lui şi glumeau adesea pe seama bolii sale.

Alături de Isaac Newton

Copiii omului de știință britanic au anunțat că funeraliile acestuia vor avea loc la 31 martie la Cambridge, unde el a trăit şi a predat timp de peste 50 de ani. Cambridge este “oraşul pe care îl iubea atât şi care îl iubea şi el”, au afirmat copiii săi, menționând că funeraliile se vor derula în biserica Great St Mary de la universitate, în sâmbăta Paştelui. Slujba va fi “şi incluzivă, şi tradiţională, reflectând anvergura şi diversitatea vieţii sale”, au adăugat ei. Ceremonia funerară va fi urmată de o recepţie privată la colegiul Trinity.

Stephen Hawking va fi înhumat în catedrala Westminster Abbey de la Londra, un omagiu rezervat celor mai mari personalităţi, alături de un alt gigant al ştiinţei, Isaac Newton.

Westminster Abbey găzduieşte rămăşiţele pământeşti ale regilor şi reginelor, precum şi pe cele ale unor oameni celebri.

“Este foarte adecvat ca cenuşa profesorului Hawking să fie îngropată în abaţie, alături de colegii săi distinşi din domeniul ştiinţific”, a subliniat John Hall, decanul Westminster Abbey, într-un comunicat, menţionându-i pe Newton sau pe Charles Darwin, autorul teoriei evoluţioniste.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Stephen Hawking Facebook

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply