Get this Widget

Lectura este la Ordinea Zilei: Recomandările Litera din această săptămână

0

Lectura este la ordinea zilei, așa că Litera ne propune titluri incitante și în această săptămână.

Iubitorii de literatură care l-au descoperit pe scriitorul Richard Flanagan nu trebuie să rateze romanul “Persoana întâi”.

Kif Kehlmann, un scriitor tânăr și fără un ban, este sunat în plină noapte de Siegfried Heidl, un escroc notoriu, director executiv al unei renumite corporații. Pe cale să ajungă la proces pentru fraudarea mai multor bănci de 700 de milioane de dolari, Heidl îi cere lui Kehlmann să îi scrie memoriile în numele său. Are șase săptămâni ca să scrie cartea, pentru care va primi 10 000 de dolari.

Dar, pe măsură ce scrisul avansează, Kehlmann începe să se teamă că este corupt de Heidl. Cu cât termenul se apropie, îi este tot mai neclar dacă el scrie memoriile lui Heidl sau dacă Heidl îi rescrie lui viața și viitorul. Tot ceea ce era sigur devine nesigur, iar el începe să se întrebe cine este Siegfried Heidl și cine este Kif Kehlmann…

În același timp captivantă, comică și înspăimântătoare, “Persoana întâi” este o călătorie de neuitat în miezul epocii noastre.

Richard Flanagan se numără printre cei mai versatili scriitori de limbă engleză. Fiecare dintre cele șapte romane ale lui Flanagan este diferit de celelalte, ca și cum ar fi scrise de autori diferiți; fiecare este un tur de forță în felul său, iar mai multe au fost numite «capodopere» de către criticii literari… Persoana întâi este un fel de Portret al lui Dorian Gray pentru secolul XXI…”, arată Joyce Carol Oates, The New York Review of Books.

Romanul, cu secvențele sale retrospective și cu dialogul ciclic, cu scenele sale inteligente de naștere și, în cele din urmă, de moarte, este enigmatic și fascinant,” notează The New Yorker.

Heidl este un personaj impresionant, iar Flanagan descrie cu o mare sensibilitate anxietățile lui Kif, adâncite de căsnicia sa pe cale să se destrame,” scrie The New York Times Book Review.

Din creația lui Richard Flanagan, la Editura Litera au mai apărut romanele O cale îngustă spre nordul îndepărtat, Să bați din palme cu o singură mână și Moartea unei călăuze pe râu.

Boris Cyrulnik analizează în cea mai recentă carte a sa, “Psihoterapia lui Dumnezeu“, nevoia noastră de a avea o credință. De unde vine aceasta? La ce ne ajută?

Unul dintre cei mai cunoscuți psihologi ai lumii ne oferă o viziune inedită cu privire la real ția noastră cu religia.

„Cyrulnik a vindecat oameni și țări,“ titrează The Times.

Boris Cyrulnik, neuropsihiatru, este cel care a făcut celebru conceptul de „reziliență“, în urma experienței sale din copilărie căreia a reușit să îi supraviețuiască (a scăpat ca prin urechile acului de naziști și de deportarea în cursul căreia i-au fost uciși părinții), și a fost desemnat de Emmanuel Macron pentru a reforma sistemul educaţional din Franţa. Semnează mai multe volume de mare succes, cu peste 1,5 milioane de exemplare vândute în întreaga lume, printre care Un merveilleux Malheur (1999), Les Vilains Petits Canards (2001), Parler d’amour au bord du gouffre (2004), Sauve-toi, la vie t’appelle (2012) și Ivres paradis, bonheurs héroïques (2016).

Tradus deja în douăzeci de limbi, “Sfârșitul lui Eddy Bellegueule” surprinde violența și disperarea vieții într-o localitate muncitorească din Franța, fiind, de asemenea, un portret sensibil al copilăriei și al trezirii instinctelor sexuale. Édouard Louis scrie din propria experiență, cu o sinceritate și cu o inteligență pline de compasiune. Rezultatul – un triumf de critică și de public – a făcut din el cel mai celebru scriitor francez din generația sa.

În fiecare dimineață, în baie, îmi repetam neîntrerupt aceeași propoziție: Azi voi fi un dur”. Cea mai mare dorință a lui Eddy Bellegueule, un băiat dintr-o familie săracă din nordul Franței, este să fie un macho în ochii familiei și ai vecinilor săi. Dar, din copilărie, a fost diferit: a avut gesturi efeminate, a fost precoce din punct de vedere intelectual și atras de alți bărbați.

„Un roman strălucitor… curajos, necesar și profund înduioșător,” scrie Guardian.

Sfârșitul lui Eddy Bellegueule marchează începutul unei cariere scriitoricești remarcabile,” subliniază The Washington Post.

Un roman de formare excepțional… Louis este un copil teribil al lumii literare franceze, care nu se teme să pună în discuție punctele sensibile și întunecate ale vieții,” notează Slate.

E posibil ca subiectul controversat să fi fost cel care a adus Sfârșitul lui Eddy Bellegueule pe primele pagini ale ziarelor, însă ceea ce a făcut din acest roman un clasic fără vârstă al literaturii de formare sunt personajele și povestea nuanțată,” titrează Vice.

Toamna. Anotimpul cețurilor și al rodniciei. Doi vechi prieteni – Daniel, un centenar, și Elisabeth, născută în 1984 – privesc atât în viitor, cât și în trecut, în vreme ce Marea Britanie este divizată de o vară istorică, de evenimente care se întâmplă o dată într-o generație. Iubiri se nasc, iubiri se sting. Speranța își dă mâna cu lipsa de speranță. Anotimpurile se succed, ca întotdeauna.

Meditație luminoasă asupra semnificației abundenței și a recoltei, “Toamna” este primul roman din Cvartetul anotimpurilor al lui Ali Smith, o carte ce aruncă o privire atentă asupra vremurilor noastre, o poveste de neuitat despre înaintarea în vârstă, timp și iubire.

Ali Smith are o minte sclipitoare. Toamna este un roman teribil de emoționant în evaluarea sa ludică, surprinzătoare și emoționantă a ceea ce înseamnă să fii viu în vremuri sumbre,” scrie The New York Times.

Plin de inteligență, melancolie, durere, bucurie, înțelepciune, mici acte de iubire și de mirare în fața frumuseții anotimpurilor,” titrează The Boston Globe.

Frumos, subtil… Plin de compasiune și tinzând, în ciuda unor aspecte uneori triste, către speranță,” punctează The New York Times Review Book.

Un thriller excepțional  ne oferă regina romanului polițist. Un jaf asupra unei autospeciale blindate pentru transport de valori eșuează lamentabil și trei femei rămân văduve. Când Dolly Rawlins descoperă planurile soțului său pentru jaful ratat, o idee prinde contur în mintea ei…

Ar putea ea și celelate soții să termine treaba pe care soții lor au început-o?

Pe măsură ce femeile pun la cale jaful, devine clar că altcineva trebuie să fi fost implicat. Dar numai trei cadavre au fost găsite la locul faptei.

Cine a fost cel de-al patrulea bărbat? Și unde este acum?

Un roman tipic pentru Lynda La Plante, Văduve este o carte pur și simplu uimitoare. Nu e nimeni ca Dolly Rawlins. De citit neapărat,” precizează Northern Crime.

„O carte de o rară autenticitate,” scrie Sunday Telegraph.

„Plină de răsturnări de situație,” titrează Independent on Sunday.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Litera/ Pixabay.com

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply