Get this Widget

Leul moldovenesc va fi acceptat pentru operațiuni de schimb valutar și tranzacții bancare în România

0

Leul moldovenesc va fi acceptat pentru operațiuni de schimb valutar și tranzacții bancare în România.

Proiectul, dezvoltat sub patronajul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), are scopul de a simplifica viața cetățenilor din Republica Moldova care studiază sau muncesc în România, precum și a călătorilor din ambele țări. BNM a dezvoltat acest program în parteneriat cu două dintre cele mai mari bănci din România: Banca Comercială Română și Banca Transilvania.

Serviciul de schimb valutar MDL/RON va fi disponibil începând cu 1 octombrie 2018 la sucursalele și ghișeele din principalele orașe din România. Calendarul lansării și detalii suplimentare referitoare la noile servicii vor fi comunicate în mod separat de cele două bănci. Banca Comercială Română este acționar unic al Băncii Comerciale Române Chișinău S.A., iar Banca Transilvania este acționar majoritar, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), al BC „Victoriabank” S.A.

Amintim că, România este primul partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de 26% în exporturile și 14% în importurile moldovenești în prima jumătate a anului. În domeniul turismului, România este a treia destinație a moldovenilor cu circa 15% din călătorii conform datelor pentru primele opt luni ale anului, iar cetățenii români au reprezentat 20% din toți turiștii care au vizitat Republica Moldova în aceeași perioadă, plasând România pe primul loc printre țările de origine ale vizitatorilor străini.

Acceptarea pe scară largă a leului moldovenesc pentru schimb valutar în afara granițelor Republicii Moldova este o premieră și reprezintă un pas suplimentar spre fortificarea credibilității și convertibilității monedei naționale.

Autor: Stelly Rusnac
Foto: www.bnm.md
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply