Get this Widget

Leul românesc este codașul Europei

0

Leul românesc este codașul Europei. Mai mult, experții sunt de părere că moneda națională a României își va continua și anul viitor deprecierea față de euro, fiind prognozat un curs de 4,81 pentru un euro.

Analiștii intervievaţi de Reuters apreciază că leul românesc a înregistrat, în acest an, cea mai slabă performanţă din regiune, din cauza politicilor fiscale lipsite de predictibilitate şi a sporirii dezechilibrelor economice.

Când te confrunţi cu adâncirea deficitului public şi a celui de cont curent, în pofida îmbunătăţirii evoluţiei activelor riscante pe plan global, încă ne aşteptăm ca moneda României să aibă o evoluţie mai puţin performantă. În principiu, leul este mai slab decât alte valute din CEE“, a apreciat Ciprian Dascălu, economist şef pentru România la ING, scrie AGERPRES.

Deficitul bugetar consolidat al României s-a adâncit la 1,4% din PIB în primele cinci luni din acesta an, de la 1,1% la finalul lui aprilie, în timp ce deficitul de cont curent s-a adâncit cu 38,5%, la 2,31 miliarde de euro, în perioada ianuarie-aprilie 2019.

Sondajul respectiv mai indică faptul că principalele valute din Europa Centrală şi de Est (CEE) ar urma să se aprecieze uşor faţă de euro în următorul an. Aprecierea este posibilă deoarece băncile centrale din regiune indică menţinerea unor rate stabile ale dobânzilor, spre deosebire de politicile anunţate de Rezerva Federală a SUA (Fed) şi de oficialii Băncii Centrale Europene (BCE).

Autor: Ioana Galeș
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply