Get this Widget

Liberty Steel, cumpărătorul Combinatului Galați, preia și fabricile Arcelor Mittal din Belgia și Luxemburg

0

Compania britanică Liberty Steel, care recent a convenit achiziționarea combinatului de la Galați, se pregătește pentru o nouă expansiune de proporții a capacității de producție a oțelului pe teritoriul Europei continentale, în urma unui acord condiționat, care a fost făcut oficial pe 2 noiembrie, în vederea achiziționării de la Arcelor Mittal a două fabrici de prelucrare a oțelului prin rulare la rece în Belgia și una în Luxemburg.

Liberty, parte din grupul GFG Alliance deținut de Sanjeev Gupta, a convenit un acord condiționat în vederea achiziționării siturilor industriale Flemalle și  Tilleur de lângă Liege, Belgia, în cadrul cărora își desfășoară activitatea un număr total de 720 de angajați și situl industrial Dudelange, Luxembourg care are un număr de 225 de angajați.

Această achiziție susține planul de extindere pe care grupul îl are în Europa și care a fost făcut public în anunțul dat de companie pe data de 12 octombrie prin care menționa acordul condiționat cu ArcelorMittal pentru achiziția unor mari topitorii integrate la Galați, în România, și Ostrava, în Republica Cehă, precum și achiziționarea unor fabrici la Skopje, în Macedonia, și la Piombino, în Italia. În total aceste unități înglobează un total de 12.500 de angajați, dintre care 5.600 la Combinatul de la Galați.

Cele două acorduri vor intra în vigoare odată cu aprobarea lor de către Comisia Europeană după îndeplinirea procedurilor impuse de către autoritățile locale, inclusiv încheierea informării și consultării primăriilor locale și Comitetelor Europene de Întreprindere (European Works Councils).

Siturile industriale de la Liege și Dudelange, împreună cu fabricile din Europa de Est și Italia, reprezintă active profitabile care consolidează prezența preponderentă a grupului Liberty în Europa continentală.

Aceste active includ și fabrica Liberty Wheels France de la Chateauroux; care în urma achiziției iminente a acesteia de la Rio Tinto, va include și cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa, localizată în Dunkerque.

Acestea sunt bunuri patrimoniale care se fac remarcate prin calitatea sporită și forța de muncă competentă și experimentată, pe care le primim cu brațele deschise în rețeaua pe care o clădim în Europa și care devine din ce în ce mai puternică și în Alianța GFG. Scopul nostru va fi acela de a dezvolta relații strânse de colaborare cu guvernele, sindicatele și cu celalalte părți interesate din toate aceste țări în vederea optimizării și creșterii valorii acestor active de o importanță deosebită atât pentru economia la nivel local cât și pentru economia la nivel național,” a spus directorul executiv al GFG Alliance, Sanjeev Gupta.

Aceste fabrici fac obiectul unei încorporări importate și logice în lanțul nostru de distribuție integrat european care este în proces de extindere. Prin pătrunderea pe aceste piețe cheie și marcarea extinderii teritoriale, punem baze durabile și ne consolidăm poziția competitivă la nivel internațional. Suntem încântați de integrarea acestor fabrici în flota noastră și de extinderea modelului nostru de afaceri inovativ, care se bazează pe menținerea nivelului de competență, integrarea pe verticală și asigurarea unei producții durabile în aceste locații excepționale,” a adăugat Jay Hambro, directorul de investiții al alianței GFG Alliance.

Ultimele trei fabrici reprezintă o a doua parte dintr-un ansamblu total de vânzări de locații asupra cărora  ArcelorMittal și autoritarile europene care se ocupă cu reglementarea în domeniul concurenței au convenit în scopul achiziționării gigantului siderurgic Ilva, care este cel mai mare producător de produse plate din oțel carbon. Liberty a colaborat îndeaproape cu ArcelorMittal întru elaborarea unei tranzacționări care să satisfacă cerințele impuse de către Comisia Europeană și să creeze un viitor sigur pentru aceste afaceri în cadrul alianței GFG Alliance.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Liberty Steel

CITEȘTE ȘI:

 Liberty vrea să majoreze capacitatea de producție a Combinatului de la Galați

Omul de afaceri Sanjeev Gupta preia topitoria ArcelorMittal de la Galați. Tranzacția trebuie aprobată de CE

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply