Get this Widget

Liberty vrea să majoreze capacitatea de producție a Combinatului de la Galați

0

După ce a făcut publică încheierea unui acord care prevede preluarea de la ArcelorMittal a Combinatului siderurgic de la Galați, Jon Bolton, Chief Executive Officer al companiei Liberty Steel, a venit în România pentru a expune planurile de dezvoltare pe care le are în țara noastră.

Jon Bolton, Chief Executive Officer al companiei Liberty Steel

Astfel, oficiali ai Liberty House s-au întâlnit cu reprezentanți ai echipei de management și ai sindicatelor de la Galați și au discutat despre planurile de creștere a capacității cu un milion de tone până în anul 2021-2022, precum și despre intenția de a investi în producția primară de oțel și în cea de rulouri laminate la cald.

De asemenea, Jon Bolton a discutat Viorel Ștefan, Vice Prim-Ministru al României, despre oportunitățile pe care le oferă colaborarea cu Guvernul României pentru a susține planurile ambițioase de creștere și de investiții în infrastructură. Aceste oportunități includ, pe de o parte, creșterea capacității de producție a Combinatului, iar pe de altă parte, investițiile în educație, cercetare și dezvoltare precum și explorarea potențialului de a crea noi produse din oțel cu o valoare adugată.

În momentul de față Liberty fabrică produse ce pot completa oferta existentă a Combinatului de la Galați și astfel susține actualul plan de dezvoltare în România. Aceste produse includ produse tubulare  pentru petrol și gaze naturale, șine pentru căile ferate, produse speciale pentru industria aviatică și de apărare.

În plus, a fost adusă în discuție posibilitatea colaborării și pe alte paliere cu Alianța GFG, cum ar fi: servicii financiare, energie, infrastructură și zona imobiliară. Rolul Fundației GFG în încurajarea, susținerea și promovarea tinerilor care își doresc să urmeze o carieră în zona industrială a fost, de asemenea, o prioritate pe agenda discuțiilor. Pentru Liberty House, relația cu Guvernul României este foarte importantă și există deschidere pentru colaborări viitoare.

Finalizarea procesului de achiziție a pachetului de dezinvestire (format din combinatele de la Ostrava, Galati, Skopje și Piombino) depinde de finalizarea achiziției combinatului Ilva de către Arcelor Mittal și  este condiționat de aprobarea Uniunii Europene precum și de concluziile consultărilor cu consiliile angajaților la nivel local și european.

Reamintim că  grupul britanic Liberty, parte a Alianței mondiale GFG aparținând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a încheiat un acord condiționat pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa, având peste 12.500 de angajați. Printre operațiunile vizate în această tranzacție se află topitoriile integrate principale ale ArcelorMittal de la Galați, România și Ostrava din Republica Cehă, precum și laminoarele de la Skopje din Macedonia și Piombino din Italia.

Prin această tranzacție, Liberty se va poziționa în centrul industriei siderurgice de pe continent, consolidându-și astfel rolul internațional în acest sector. Adăugarea acestor combinate siderurgice depășește dublul capacității de producție de oțel la nivel global a grupului Liberty, care deja deține o poziție puternică în Regatul Unit, în calitate de furnizor de oțel și aluminiu în industria auto, aviație și în sectoare de inginerie specializate precum și în Australia ca furnizor de oțel pentru construcții și infrastructură. Grupul furnizează oțel pentru industrua auto, și alte industrii, din SUA.

Noile active europene vor majora capacitatea de producție a grupului Liberty printr-o gamă completă de produse laminate plate și lungi și vor ajuta Grupul să dezvolte mai departe modelele de producție principale și marca de producție durabilă GREENSTEEL în centrele industriale ale Continentului.


Executive chairman of the GFG Alliance, Sanjeev Gupta

Am plăcerea să anunț această tranzacție importantă, cea mai mare pentru noi de până acum. Dintr-o dată aceste achiziții vor dubla  efectivele noastre și capacitatea de producție mondială, oferindu-ne o prezență puternică în centrul principalelor regiuni de producție din Europa. Ne propunem să colaborăm cu partenerii locali pentru a ne asigura o poziție puternică în cadrul lanțurilor interne de distribuție ale acestor economii naționale cu dezvoltare rapidă și să devenim o parte esențială a unui sector industrial european prosper. Acestea sunt active cu valoare ridicată, cu personal cu înaltă calificare și suntem nerăbdatori să-i primim în Alianța GFG,”a declarat președintele executiv al Alianței GFG, Sanjeev Gupta.

Anunțul a venit în urma recentei lansări a programului de investiții a grupului Liberty în Franța, unde s-a achiziționat ultimul producător național de roți din aluminiu și s-a convenit cumpărarea celei mai mari topitorii de aluminiu din Europa de la Dunkerque, printr-o tranzacție care urmează a fi încheiată în curând.

Grupul Liberty a obținut statutul de ofertant preferat pentru combinatele ArcelorMittal din Europa, împotriva concurenței din partea altor producători, după ce compania a pus în vânzare activele profitabile în urma unui acord cu autoritățile de reglementare a concurenței din UE, pentru a i se permite achiziționarea gigantului siderurgic italian Ilva, cel mai mare producator de produse plate din oțel carbon din Europa.  Grupul Liberty a colaborat îndeaproape cu ArcelorMittal pentru a pregăti o tranzacție care să satisfacă cerințele Comisiei Europene și să creeze un viitor sigur pentru aceste întreprinderi în cadrul Alianței GFG.

Cele patru combinate din portofoliu au o capacitate combinată de laminare de aproximativ 8 milioane de tone pe an și ar oferi Grupului Liberty posibilitatea de a furniza o gamă completă de produse finite din oțel cum ar fi: plăci de oțel, rulouri laminate la cald, rulouri laminate la rece, tablă de oțel galvanizată, placă de cositor, bare, sârmă laminată și șine. Aceste combinate deservesc piețe naționale și europene, din domeniul auto, construcții, utilaje industriale, sectorul petrolier și al gazelor.

Jay Hambro, chief investment officer of the GFG Alliance

În urma aprobărilor aferente acestei tranzacții, Alianța GFG va avea câteva noi centre mondiale în Europa.  Aceste tranzacții din industria oțelului reprezintă active de mare performanță și profitabilitate, având echipamente moderne, excelente conexiuni de transport către piețele principale precum și personal angajat de înaltă calificare. Există potențial uriaș pentru extindere, continuarea modernizării și aplicarea strategiei GREENSTEEL a GFG. După intrarea noastră în aceste țări, ca producător de oțel, suntem nerăbdători să lucrăm cu parteneri pentru a introduce și alte întreprinderi din grupul GFG în aceste regiuni. Dorim să explorăm oportunitățile referitoare la echipele de infrastructură, resurse și  energie regenerabilă de succes ale SIMEC, echipa noastră de servicii financiare de la Wyelands, precum și specialiștii din domeniul imobiliar din JAHAMA, ca parte a ofertei globale a GFG”, a explicat Jay Hambro, șeful departamentului de investiții al Alianței GFG Alliance.

Grupul Liberty face parte din Alianța GFG; un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris și New York și o prezentă în aproximativ 30 de țări la nivel mondial. Alianța, care are un efectiv de angajați de aproximativ 14.000 persoane și o cifră de afaceri ce depășește US$15 miliarde, include întreprinderi industriale și metalurgice integrate sub marca “Liberty”; un grup de resurse, energetic, transport și infrastructură sub marca “SIMEC”; Wyelands; o filială bancară și financiară, precum și o filială imobiliară, JAHAMA Estates.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Liberty Steel
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply