Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

În loc să rezolve problemele din sistem, legea salarizării poate băga Sănătatea într-o criză și mai profundă

0

Mult așteptata lege a salarizării, atât de promovată de actuala putere, lovește puternic în sistemul medical din România. Majorarea lefurilor operată din pix de guvernanți nu are coerență, iar medicii atrag atenția că , în forma actuală, nu va avea efectele scontate nici asupra personalului medical, nici asupra calităţii actului medical.

Sindicatul Promedica îşi exprimă dezamăgirea faţă consecinţele legii salarizării 153/2017. Considerăm că aplicarea acestei legi, în această formă, fără a i se mai aduce modificări, fără a fi completată şi de alte măsuri (normarea activităţilor personalului medical, legea profesiilor medicale, refacerea piramidei profesionale, legea malpraxisului – reglarea relaţiilor prestator de servicii medicale-medic-pacient, reorganizarea activităţii de pregătire profesională: rezidenţiatul, pregătirea medicală continuă, reorganizarea sistemului public de sănătate şi dotarea corespunzătoare) nu va avea efectele scontate nici asupra personalului medical, nici asupra calităţii actului medical“, au precizat reprezentanţii Promedica, printr-un comunicat de presă.

Mai mult decât atât, aplicarea legii salarizării 153/2017, completată de regulamentul de sporuri, nu a adus liniştea şi înţelegerea mult aşteptate şi, deşi salariile medicilor au crescut, regulamentul de sporuri şi modul de plata al gărzilor au creat două mari probleme.

Referitor la plata gărzilor, decizia ca tariful orar practicat pe tot anul 2018 să fie cel din luna ianuarie a acestui an, una arbitrară şi contrară prevederilor legale, pune medicii în faţă a două situaţii posibile. Prima este aceea că în termenul legal se prezintă demisia din contractul individual de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor şi medicul va efectua doar cele 18 ore de gardă care fac parte din norma legală de lucru. În cea de-a doua situaţie, medicul va continua să efectueze gărzile şi va acţiona în instanţă pentru câştigarea drepturilor băneşti cuvenite. Considerăm că activitatea din gărzile care acoperă urgenţele medicale şi chirurgicale este de maximă importanţă pentru cetăţeni şi că efortul diriguitorilor sistemului public de sănătate ar fi trebuit să se concentreze aici în ultimii 20 de ani. În această perioadă s-au făcut eforturi doar pentru aducerea pacientului în stare stabilă până la spital, activitatea medicală din interiorul spitalului pentru pacientul urgenţă medico-chirugicală nesuferind modificări organizatorice în nici un fel (în continuare este asimilată cu asigurarea activităţii medicale pe secţie)“, se mai spune în comunicat.

Reprezentanții cadrelor medicale atrag atenția că aplicarea regulamentului de sporuri s-a făcut inegal la nivelul ţării, ducând la apariţia situaţiilor în care medici din aceeaşi specialitate să câştige mai bine în spitalele de rang inferior, plaja sporurilor de la 5% la 85% făcând ca diferenţele de venit dintre specialităţi să cunoască o amplitudine care nu este regăsită în nicio ţară europeană, iar această situaţie a dus la apariţia de tensiuni între membrii aceleiaşi profesii, “lucru inacceptabil inclusiv de codurile deontologice, toate având repercusiuni asupra calităţii actului medical“.

O altă problemă este, în opinia Sindicatului Promedica, neincluderea farmaciştilor, biologilor, chimiştilor şi fizicienilor la mărirea salarială din 1 martie, care, coroborată cu aplicarea noului regulament de sporuri, a dus la situaţii în care veniturile acestora au scăzut sub cele din anul 2017.

Sindicaliștii amintesc faptul că măsura de creştere a veniturilor medicilor a avut ca scop încetinirea ritmului cu care medicii părăsesc ţara, însă “din păcate, apar şi măsuri care blochează posibilitatea lor de a rămâne“,aşa cum este şi proaspăta lege prin care pensionarea pentru medici se va face la 67 de ani şi doar la cerere la 65 de ani.

S-a spus că se doreşte acoperirea deficitului în zonele slab populate de medici, însă considerăm că realitatea va dovedi că se va aplica în special în spitalele universitare şi în cele judeţene de urgenţă. În continuare, mecanismul prin care tinerii medici pot accede la un loc de muncă în sistemul public este greoi şi de cele mai multe ori arbitrar. S-a dorit, de asemenea, ca prin această măsură să scadă şi să dispară şi fenomenul plăţilor informale din spitale. Credem că pentru realizare acestui lucru nu este suficientă doar creşterea de venituri, ci este necesară şi o campanie de informare a cetăţenilor prin care să se preîntâmpine apariţia acestor fapte“, menționează liderii Sindicatului Medicilor Români Promedica.

Pentru unii mumă…

Nu sunt sigurele probleme care au intervenit odată cu aplicarea legii salarizării. De exemplu, în cazul personalului auxiliar chiar ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea,a admis faptul că sunt posibile scăderi de venituri, ca urmare a aplicării noului regulament privind sporurile.

Nu există problemă cu asigurarea finanţării. Majorările salariale, aşa cum am mai spus, au fost la nivelul 2022 pentru medici, asistente medicale. Celelalte categorii de personal vor intra în grila de salarizare, în fiecare an, progresiv. Dar sunt anumite categorii, personal auxiliar, cărora este posibil să le scadă venituri, dar şi aici avem o explicaţie foarte clară. Până la 1 martie 2018 a funcţionat regulamentul vechi pentru sporuri, în care sporul maxim era 50 – 100%. În momentul în care a intrat în vigoare noul regulament, care limitează sporurile până la nivelul 85%, pentru anumite secţii, categoric că au apărut nişte diferenţe“, a precizat ministrul la Digi 24.

De asemenea, Sorina Pintea a spus că aproximativ 10% din angajaţii din sistemul sanitar riscă să aibă salarii mai mici. “Aproximativ 10% din (angajaţii din, n.r.) sistemul sanitar (vor avea salarii mai mici – n.r.). Eu am calculat procentual, pentru că Ministerul Sănătăţii este ordonator principal de credite pentru 60.000 de persoane. Pentru 200.000 de persoane ordonatori principali sunt autorităţile locale. (…) Sunt nişte situaţii punctuale care trebuiau rezolvate, pentru că era foarte clar: atâta vreme cât până la 1 martie a fost în vigoare un regulament de sporuri, care spunea că sporul maxim este 100% şi se aplica la salariul din ianuarie; au venit categorii de personal (…) cărora li s-a aplicat un spor mai mic – era clar că vor fi scăderi de venituri. Soluţiile le-am prezentat încă de acum o lună sindicatelor“, a spus ministrul Pintea.

În acest sens, oficialul a explicat că, pentru a acoperi pierderile de venit în cazul personalului auxiliar, se pot acorda stimulente în limita a două salarii minime brute pe ţară.

Aceste categorii de salariaţi nu beneficiază de creşterea salariului de încadrare până în 2022, aşa cum beneficiază medicii şi asistentele medicale. Pentru ca aceste pierderi să fie acoperite, adică faţă de nivelul lunii februarie, există în legea 95, legea salarizării, o prevedere care spune că spitalele pot acorda stimulente în limita a două salarii minime brute pe ţară. Această prevedere există. Eu am spus încă de acum o lună că există. Pentru fiecare angajat, pe lună, există această prevedere (…) pentru a compensa aceste pierderi de venituri care există la anumite categorii, respectiv personal auxiliar“, a arătat Sorina Pintea.

Ea a subliniat că în calitate de ministru al Sănătăţii trebuie să aplice legea, dar şi că spitalele care sunt conduse eficient vor putea acorda compensarea.

Acum vom vedea exact cine gestionează sau nu bine un spital. Pentru că, până la urmă, un spital care are cheltuiala de personal până în 70% se încadrează foarte bine şi poate să dea aceste completări, stimulente, liniştit. Pentru că stimulentele nu se dau la tot personalul, ci personalului care pierde faţă de venitul din februarie, tocmai pentru a putea echilibra lucrurile. Aici vom vedea fiecare cum se gospodăreşte“, a precizat ministrul.

Practic, oficialul guvernamental a aruncat problema în curtea unităților sanitare, acestea fiind obligate să se descurce…după posibilități.

Autor:Isabela Nicolescu
Foto:Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply