Get this Widget

Man Booker Prize 2018 a fost câștigat de Anna Burns

0

Man Booker Prize a fost câștigat anul acesta de scriitoarea Anna Burns, pentru romanul său “Milkman”. Este prima nord-irlandeză care este receompensată cu acest premiu literar decernat în fiecare an pentru cea mai bună operă de ficţiune în limba engleză.

Juriul a caracterizat drept “complet unic” romanul său, o explorare a violenţei omniprezente din timpul Tulburărilor din Irlanda de Nord. “Niciunul dintre noi nu a citit vreodată ceva asemănător. Este un roman foarte puternic “, a afirmat Kwame Anthony Appiah, preşedintele juriului din 2018, anunţând numele laureatei.

Deşi are o acţiune plasată într-un oraş anonim, romanul “Milkman” se inspiră indubitabil din experienţa de viaţă a scriitoarei Anna Burns, născută la Belfast în 1962 şi care a crescut în perioada Tulburărilor (conflictul din Irlanda de Nord, n.r) ce au însângerat provincia britanică timp de trei decenii. Victoria ei vine în contextul Brexit-ului, care îi face pe anumiţi analişti să se teamă de o renaştere a tensiunilor.

Scris la persoana I, cursiv şi fără paragrafe, fapt ce poate să facă lectura să devină aridă, “Milkman” evocă violenţa militară şi socială prin intermediul trăirilor unei tinere de 18 ani, care se confruntă cu anumite zvonuri.

Tânăra fără nume, descrisă doar cu apelativul “sora cea mică”, adoră să citească şi se refugiază în universul cărţilor, citind inclusiv pe stradă, izolându-se astfel de violenţa ambiantă, până în ziua în care un bărbat mai în vârstă decât ea şi căsătorit începe să o urmărească cu asiduitate şi să îi facă avansuri.

Anna Burns, care locuieşte în prezent în comitatul Sussex din sudul Angliei, a câştigat Man Booker Prize pe 2018 impunându-se în faţa altor cinci finalişti, inclusiv a favoritei caselor de pariuri, britanica Daisy Johnson, în vârstă de 27 de ani, nominalizată cu romanul “Everything Under”. Ceilalţi finalişti din acest an au fost americanii Rachel Kushner (“The Mars Room”) şi Richard Powers (“The Overstory”), britanicul Robin Robertson (“The Long Take”) şi canadianca Esi Edugyan (“Washington Black”).

Laureata premiului Man Booker pe 2018 a câştigat şi un cec în valoare de 50.000 de lire sterline, dar, mai ales, o notorietate internaţională imediată, ce ar trebui să stimuleze vânzările romanului “Milkman”.

Romanciera Anna Burns a declarat că va utiliza banii primiți pentru achitarea datoriilor. Scriitoarea a dezvăluit că, în ceea ce o priveşte, scrisul nu a constituit o carieră profitabilă. De-a lungul carierei sale a fost nevoită să se mute de mai multe ori din locuinţele în care a locuit, deoarece nu îşi putea plăti facturile. Acum, scriitoarea nord-irlandeză spune că premiul Man Booker îi va permite să devină “solventă”. “M-am luptat foarte mult din punct de vedere financiar. Este parţial legat de cum scriu. Este multă aşteptare. A trebuit să mă mut de foarte multe ori, pentru că nu mi-am putut permite acele locuinţe “, a mărturisit ea.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Man Booker Prize Facebook

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply