Get this Widget

Marte a băgat Mars One în faliment

0

Mars One, o companie olandeză înființată cu scopul de a coloniza planeta Marte, și-a declarat falimentul. Reprezentanții firmei susțin, într-un comunicat, că noua situație nu împiedică planurile legate de proiectul de a crea o viitoare colonie umană pe Marte.

Planeta Roșie i-a trimis în faliment

N-a mai ajuns pe Marte, ci a ajuns în …faliment. Mars One este firma care timp de câțiva ani a ținut prima pagină a presei cu planurile sale de colonizare a Planetei Roșii.

Compania are sediul în orașul elvețian Basel, acolo unde s-a și adresat Tribunalului de Apel și a cerut un concurs de creditori.

Cu această ocazie, s-a făcut mențiunea că Mars One Foundation, parte a companiei olandeze dedicată activităţilor nelucrative nu va fi afectată de faliment.

Firma și-a recunoscut datoria

La ora actuală, firma olandeză are o datorie recunoscută de 1,1 milioane de franci elveţieni și încearcă să ajungă la un acord cu creditorii săi.

Problemele datează de ceva timp. Mars One Ventures, partea din companie efectată de faliment, şi-a suspendat cotaţia la Bursa din Frankfurt (Germania) în 2017, fiind acuzată de neîndeplinirea reglementărilor pe această piaţă de valori, când şi-a sporit numărul acţiunilor.

Mai mult, în momentul depunerii cererii de faliment la tribunat firma avea mai puțin de 25.000 de franci elvețieni în conturi.

Vânzători de iluzii

Mars One nu a avut până acum vreo implicare în sectorul aerospaţial. Încă de la înființarea sa, în 2011, s-a ocupat de comunicare şi marketing și a vândut documente privind selecţia viitorilor pasageri pe Marte şi trecerea lor prin programe de antrenament şi colonizare.

Cel care a înființat compania este inginerul Bas Lansdorp. El a început în anul 2013 o selecție deschisă oricărei persoane care vrea să călătorească pe Marte. În prima fază s-au prezentat 200.000 de doritori.

Printre cei care au trecut de primele trei probe din selecție este și o româncă. Andreea, care la selecție avea 34 de ani, a fost inclusă pe lista scurtă de 100 de persoane din care ar trebui să se aleagă echipajul de patru persoane pe care Mars One a susținut că-l va trimite pe Planeta Roșie în 2024.

Când a aflat că a fost selectată, Andreea care locuiește în Canada, s-a arătat foarte fericită.

“Aș vrea să plec pe Marte pentru că vreau să iau parte, în același timp, la istoria și viitorul omenirii. Mi-ar plăcea să fac parte din echipa care va construi fundația unei noi civilizații pe o nouă planetă. E doar o chestiune de timp până când omenirea va trebui să își găsească un nou habitat, pe o nouă planetă, iar această misiune reprezintă o oportunitate perfectă. Cred că sunt un candidat potrivit pentru această misiune, pentru că sunt independentă, iubesc provocările și sunt suficient de încăpățânată pentru a nu renunța niciodată în fața problemelor, îmi place aventura, îmi place să-mi asum riscuri, sunt curioasă din fire și sunt demnă de încredere”, a spus Andreea.

Visul ei, dar și cel al miilor de doritori să migreze pe Marte s-ar putea spulbera, având în vedere că Mars One este în faliment și cu doar 25.000 de franci elvețieni în cont, iar trimiterea primului echipaj pe Marte ar costa undeva la șase miliarde de dolari. După calculele celor de la Mars One.

Autor: Mihai Colț
Foto: Mars One
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply