Get this Widget

Matematicienii români au câștigat șase medalii la Olimpiada Balcanică pentru Seniori

0

Matematicienii români au făcut și anul acesta o figură foarte frumoasă la Olimpiada Balcanică pentru Seniori. Competiția a fost organizată în perioada 30 aprilie – 5 mai, la Chișinău.

Lotul României și-a trecut în palmares nu mai puțin de șase medalii: două medalii de aur și patru medalii de argint.

Aurul a fost câștigat de Edis Memiș, elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța, și  de Leon-Roland Bălan-Tribus, elev la Liceul Internaţional de Informatică din București. Cei doi matematicieni au avut o performanță similară și anul trecut la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori, organizată în Belgrad.

Medaliile de argint au fost adjudecate de Sergiu-Ionuț Novac, elev la Colegiul Național „C. Brediceanu” din Lugoj – laureat cu argint și în 2018, Darius-Cristian Lazea, elev la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, Sebastian Mihai Şimon, elev la Liceul Internaţional de Informatică din București, și Dragoș Crișan, elev la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca.

Echipa României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe de la Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Matematică şi Informatică. Lotul olimpic a fost însoțit și de prof. Dănuţ Aramă (Colegiul Național „Costache Negri” din Târgu Ocna) și prof. Cristian-Vladimir Cerbu-Sfarghiu (Colegiul Liceal Militar „Şefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc).

La ediţia 2019 a Olimpiadei Balcanice (competiţie de nivel regional) au participat echipe din 17 ţări: Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Republica Moldova, România, Serbia şi Turcia (țări membre cu statut permanent) şi Azerbaijan, Italia, Kazakhstan, Arabia Saudită, Turkmenistan şi Marea Britanie (țări cu statut de invitat).

Conform regulamentului de organizare şi desfăşurare, fiecare stat participant, cu excepţia celui organizator, are dreptul să înscrie în concurs o echipă formată din maximum 6 elevi din învăţământul liceal, a căror vârstă nu depăşeşte 20 de ani la data desfăşurării competiţiei. Probele presupun rezolvarea individuală a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră, pe durata a patru ore şi treizeci de minute.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Ministerul Educației Naționale Facebook
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply