Get this Widget

Maternitatea “Panait Sîrbu” și-a sistat activitatea

0

Maternitatea “Panait Sîrbu” a sistat internările începând de vineri, în urma unei solicitări venite din partea Direcției de Sănătate Publică Bucureşti. Măsura s-a impus, având în vedere cazurile de infecţii nozocomiale cu stafilococ auriu constatate în unitatea sanitară.

Practic Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sîrbu” își va sista activitatea până când este depășit acest episod care pune în pericol sănătatea publică. “Având în vedere situaţia apărută în cadrul unităţii spitaliceşti privind cazurile de infecţii nozocomiale cu Stafilococ Auriu MRSA, precum şi faptul că măsurile instituite nu au avut rezultatele aşteptate, conducerea DSPMB consideră necesară instituirea unor măsuri mai severe de combatere şi limitare a infecţiei cu Stafilococ Auriu MRSA. Astfel, începând cu data 30.11.2018 se sistează toate internările în unitatea spitalicească“, precizează Ministerul Sănătăţii (MS), într-un comunicat.

Astfel, pe măsură ce spaţiile vor fi eliberate prin externarea pacienţilor, acestea vor fi închise şi vor fi aplicate procedurile de curăţenie şi dezinfecţie terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol.

Întreg personalul medico-sanitar depistat ca purtător de Stafilococ Auriu MRSA va fi scos din activitate până când va finaliza tratamentul specific şi probele de recontrol ale exudatelor nazale vor fi negative. Se va efectua exudatul nazal pentru întreg personalul unităţii sanitare, precum şi pentru toţi pacienţii internaţi în unitatea sanitară. În cazul rezultatelor pozitive pentru pacienţii internaţi vor fi consemnate în biletul de externare inclusiv în scrisoarea medicală către medicul de familie în vederea instituirii tratamentului adecvat“, se mai arată în comunicat.

Vă reamintim că, în cursul zilei de miercuri, reprezentanții Spitalului de copii ”Grigore Alexandrescu” au atras atenția asupra unei situații alarmante înregistrată la Maternitatea ”Panait Sîrbu”. Mai exact, 12 bebeluși născuți la această maternitate și tratați la ”Grigore Alexandrescu” au fost depistaţi cu stafilococ auriu meticilino rezistent în diferite culturi. “Cu privire la bebeluşii născuţi la Maternitatea ‘Panait Sîrbu’, care ni s-au adresat începând cu data 24.10.2018, vă aducem la cunoştinţă că am tratat 14 pacienţi (toţi în prima lună de viaţă). Dintre aceştia, 12 au fost depistaţi cu stafilococ auriu meticilino rezistent în diferite culturi. La ceilalţi 2 – la unul s-a infirmat infecţia cu stafilococ auriu şi la celălalt este în lucru“, se arată într-un comunicat.

Atât Primăria Capitalei, cât și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Panait Sîrbu” au negat informația, emitând un comunicat prin care “resping ferm acuzațiile apărute în presă referitoare la presupusa infectare a celor 10 nou-născuți și solicit rectificarea informațiilor eronate.Astfel,o minimă documentare și solicitarea unui punct de vedere oficial ar fi fost suficiente pentru a evita răspândirea de informații  false, menite să dezinformeze opinia publică“.

Ulterior, s-a constatat că 11 persoane din Secţia de neonatologie a Maternității ”Panait Sîrbu” sunt purtătoare de stafilococ auriu MRSA. Prin urmare, instituția sanitară face în momentul de față obiectul unui control al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB).

După ce Spitalul “Grigore Alexandrescu” a semnalat DSPMB depistarea unor pacienţi copii cu infecţii stafilococice născuţi în Maternitatea “Panait Sîrbu”, au fost făcute verificări la Spitalul “Grigore Alexandrescu”. Reprezentanţii DSPMB au constatat că începând din 24 octombrie aici au fost internaţi 15 pacienţi copii provenind de la Maternitatea “Panait Sîrbu”, dintre care 12 au fost confirmaţi cu stafilococ auriu MRSA, pentru doi copii se aşteaptă rezultatele probelor iar un copil nu a fost confirmat cu MRSA.

Totodată, reprezentanţii DSPMB au făcut verificări şi la Spitalul “Panait Sîrbu” şi au solicitat conducerii un punct de vedere referitor la situaţia semnalată.

Inspectorii sanitari au fost informaţi că pentru limitarea focarelor au fost luate mai multe măsuri, printre care: reinstruirea personalului medico-sanitar cu privire la respectarea procedurilor de curăţenie, dezinfecţie şi dezinfecţie terminală; limitarea internărilor în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” pentru o perioadă de 14 zile, între 14 şi 28 noiembrie, pentru a se efectua după externarea pacientelor lucrări etapizate pentru curăţenie, dezinfecţie şi dezinfecţie terminală a tuturor spaţiilor din Pavilionul A – Obstetrică-Ginecologie 1, Neonatologie, ATI, Bloc Operator, Sala Naşteri.

De asemenea, au fost recoltate exudate nazale de la 49 de persoane din Secţia de neonatologie (din totalul de 55 persoane); pentru 38 de persoane s-au obţinut rezultatele probelor recoltate, care au relevat că 11 sunt purtătoare de stafilococ auriu MRSA, restul de 27 fiind negative. Urmează a fi recoltate şi de la celelalte persoane. Rezultatele exudatelor nazale au fost înaintate către Secţia de neonatologie, cu recomandarea conform ghidurilor internaţionale privind decolonizarea purtătorilor.

În urma acestui caz înregistrat la Spitalul “Panait Sîrbu”, Ministerul Sănătății a decis ca inspectorii sanitari să efectueze în această perioadă un control în maternităţile publice şi private din Bucureşti. Sunt verificate condiţiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecţie, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igienă a mâinilor şi a Precauţiunilor Universale şi de Contact, precum şi respectarea circuitelor pentru pacienţi. Controlul inspectorilor sanitari se va extinde în toate maternităţile din ţară.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 CITIȚI ȘI: Alarmă! 12 bebeluși născuți la Maternitatea ”Panait Sîrbu”, depistați cu stafilococ auriu

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply