Get this Widget

MedEuropa, primul centru de radioterapie din Constanța

0

Începând cu 24 mai 2018 și-a început activitatea MedEuropa, primul centru de radioterapie din Constanța, care funcționează în regim de spitalizare de zi și utilizează echipamente de ultima generație pentru tratarea pacienților oncologici.

Centrul dispune, în prezent, de un accelerator liniar de generație 2018, Elekta Infinity și de un computer tomograf Siemens Somatom Definition AS, precum și de echipamentele de dozimetrie PTW utilizate petru calibrarea și verificarea periodică a calității iradierii. Până la sfârșitul anului 2018 este programată instalarea celui de-al doilea accelerator liniar, cu aceleași performanțe ca și primul.  Centrul medical  dispune  de asemenea de un salon destinat internărilor în spitalizare de zi necesar tratamentelor suportive și monitorizării afecțiunilor oncologice, precum și  de cabinete pentru consultații de specialitate.

Echipa medicală MedEuropa este coordonată de către Dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapeut,  iar activitatea medicală a centrului din Constanța este condusă de către  dr. Cora Aurelia Gache, medic primar radioterapeut. Echipa de fizicieni medicali este coordonată de către Mihai Suditu, expert în fizică medicală. Departamentul medical este completat cu personal medical conform normativelor în vigoare și bunei practici medicale,  MedEuropa Constanța înființând astfel peste 30 de locuri noi de muncă.

“În comparație cu alte acceleratoare care permit doar tehnici 3D conformațional cu distribuție omogenă a dozei, cu indicații limitate, folosite mai ales în radioterapia paliativă, Elekta Infinity, echipat cu colimatorul Agility, face posibilă radioterapia  ghidată imagistic, utilizând cele mai moderne tehnici de iradiere IMRT/VMAT. Acest tip de radioterapie folosește o distribuție neomogenă a dozei, reduce timpul de tratament, asigură precizie sporită și reduce toxicitatea prin corectarea eventualelor modificări apărute la nivelul tumorii sau la nivelul organelor la risc. Aceste tehnici sunt utilizate pentru iradierea tumorilor din sfera ORL, torace, pelvis, craniu, unde tumora este aproape de un organ la risc foarte sensibil. Elekta Volume View – metoda imagistică integrată în sistemele Elekta Infinity  – permite verificarea poziției volumului tumoral țesuturilor sănătoase din vecinătatea volumului tumoral înainte de fiecare ședință de radioterapie. În acest mod se pot confirma rapid dimensiunea, forma și poziția tumorii și a țesuturilor sănătoase în raport cu planul de tratament.” a comentat Dr. Cristian Barbu, Director Medical, MedEuropa.

Centrul medical va putea trata prin radioterapie un număr de aproximativ 1000 de pacienți noi oncologici pe an, iar prin asigurarea decontării radioterapiei de către Casa de Asigurări de Sănătate Constanța aceste tratamente vor fi gratuite. MedEuropa a început demersurile legale către Casa de Asigurări de Sănătate  Constanța astfel încât pacienții oncologici care se adresează centrului să beneficieze de tratamentul radioterapeutic în mod gratuit, costurile urmând  să fie integral suportate de către sistemul de asigurări de sănătate prin Programul Național de Oncologie – Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecțiuni oncologice realizat în regim de spitalizare de zi. Pană la încheierea contractului pentru serviciile de radioterapie cu Casa de Asigurări de Sănătate Constanța, Centrul medical MedEuropa va oferi în mod gratuit ședințele  de radioterapie pentru un număr limitat de pacienți.

“Am ales Constanța pentru a deschide prima clinică MedEuropa deoarece în zona Dobrogei, la 1 milion de locuitori, din statisticile medicale, a rezultat un număr de peste 3000 de pacienți noi, cu afecțiuni  oncologice,  în fiecare an,  iar în zonă nu există unități medicale care să ofere servicii de radioterapie. La MedEuropa, misiunea noastră este să menținem și să redam sănătatea pacienților noștri și să le ameliorăm suferința prin abordarea unui radioterapii de calitate, folosind tehnologie de ultima generație și experiența unei echipe valoroase de medici, fizicieni medicali, asistenți. Activitatea unității noastre este dedicată pacientului și nevoilor acestuia printr-un act medical adecvat, precis și echilibrat.” a declarat Dr. Bogdan Angheloiu, Director General MedEuropa.

Dezvoltarea proiectului a demarat în urmă cu 2 ani prin obținerea autorizațiilor necesare. Construcția centrului s-a desfășurat pe parcursul a 10 luni și a fost urmată de instalarea echipamentelor și de obținerea autorizațiilor necesare funcționării, eliberate de către autoritățile locale, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare precum și de către Ministerul Sănătății. MedEuropa Constanța reprezintă o investiție de peste 5 milione de euro, realizată printr-o finanțare integral privată.

MedEuropa are în plan dezvoltarea unui lanț de până la 10 clinici de radioterapie într-un orizont de 5 ani, dezvoltare corelată geografic cu nevoile de tratament ale pacienților. Dezvoltarea următoarei clinici MedEuropa este în plin progres la București, urmând ca această clinică să fie finalizată în trimestrul al treilea din 2019. În România sunt diagnosticați anual, conform  statisticilor medicale, peste 100.000 de pacienți noi cu afecțiuni oncologice, iar, conform protocoalelor de practică medicală, peste 60% dintre aceștia ar trebui să aibă inclusă radioterapia că metodă de tratament.

MedEuropa este un proiect dezvoltat de Philippe Jacobs, co-președinte al grupului Jacobs Holdings, în parteneriat cu Ascenta Management, o companie de management de investiții ai cărei parteneri sunt activi pe piața locală încă din 2007. O altă investiție notabilă dezvoltată de Ascenta Management în colaborare cu Philippe Jacobs este proiectul de birouri Coresi Business Park din Brașov.

Autor: Sofia Filip
Foto:MedEuropa
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply