Get this Widget

Medicii care au făcut gărzi în centrele de permanență nu și-au primit banii de patru luni

0

Actuala guvernare continuă să aibă o atitudine sfidătoare la adresa angajaților din sistemul de sănătate. Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) acuză faptul că au trecut déjà patru luni în care medicii care lucrează în centre de permanență nu au primit de la Casele Județene de Asigurări de Sănătate banii pentru orele petrecute în gărzi.

Întârzierea este justificata diferit la nivelul fiecărei case județene de sănătate dar explicația este una singură: nu s-au alocat la timp fondurile necesare de la Ministerul Finanțelor. Aceste sume cuvenite conform clauzelor contractuale sunt necesare pentru plata angajaților care lucrează în centrele de permanență și acoperirea cheltuielilor de funcționare. În aceste condiții în care de patru luni medicii de familie subvenționează funcționarea centrelor de permanență, nivelul de nemulțumire a medicilor este în continuă creștere”, declară dr. Dina Mergeani, președintele SNMF.

În întreaga țară sunt acum 352 centre de permanență. Marea lor majoritate funcționează în zonele rurale sau izolate precum și în zone urbane în locul camerelor de gardă ale spitalelor desființate. “ Centrele de Permanență au fost create pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare dar ele reprezintă în același timp o soluție privind accesul la servicii medicale de urgență pentru pacienții din mediul rural. În aceste centre se salvează vieți care altfel s-ar pierde până la intervenția serviciilor de urgență specializate. Dacă întârzierea plăților se prelungește, medicii de familie sunt hotărâți să demareze acțiuni legale de recuperare a sumelor restante”, punctează dr. Dina Mergeani.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 CITEȘTE ȘI: Asistentele din medicină de familie sunt plătite la nivelul lucrătorilor necalificați

                    Medicii de familie trebuie să aibă program de minim 5 zile/săptămână, iar spitalele sunt obligate să elibereze prescripții medicale la externarea pacientului

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply