Get this Widget

Medicii și asistentele riscă tăierea drastică a veniturilor nete

0

Deși li s-au promis majorări salariale, angajații din Sănătate riscă diminuarea lefurilor actuale. Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” atrag atenția că estimările inițiale privind scăderea veniturilor nete ale medicilor și asistentelor încep să se adeverească.

Toate calculele noastre se dovedesc acum a fi corecte, ele indicând că în absența unei intervenții energice a Guvernului pentru corectarea situației mai mult de jumătate dintre angajații din sănătate vor suferi scăderi ale veniturilor nete salariale comparativ cu ultimele luni ale anului trecut”, avertizează sindicaliștii.

Mai mult, ei acuză faptul că faptul că, deși au primit asigurări că nu vor exista scăderi ale veniturilor, acestea nu au la acest moment acoperirea necesară în prevederile legale.

Solicităm Guvernului o întâlnire cu caracter de urgență pentru a ne asigura că adoptă măsurile necesare pentru respectarea prevederilor Acordului încheiat în luna mai 2018. Precizăm că Federația „Solidaritatea Sanitară” are pachetul de soluții necesare pentru a asigura protecția salariaților împotriva scăderii veniturilor salariale și a genera un nivel de creștere reală a acestora”, precizează liderii Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Analiza de risc

Pentru corecta înțelegere a situație, Federația „Solidaritatea Sanitară” a publicat sinteza analizei de risc privind scăderea veniturilor nete ale salariaților, defalcată pe cele două categorii de spitale publice:

  • Spitalele din subordinea Ministerul Sănătății

Introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% determină o creștere a cuantumului sporurilor cu 4-5 puncte procentuale per spital față de procentul alocat anterior. În consecință, în absența compensării de către Ministerul Sănătății a acestei creșteri a procentului aferent sporurilor apare riscul de a reduce sporurile, principalul vizat fiind sporul pentru lucrul în zilele libere legale. Efectul îl constituie scăderea veniturilor nete pentru toate categoriile de salariați care participă la asigurarea continuității asistenței medicale în regim de tură.

  • Spitalele din subordinea Consiliilor Locale

Introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% determină o creștere a cuantumului sporurilor cu 4-5 puncte procentuale per spital față de procentul alocat anterior. De asemenea, introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% pentru unitățile din subordinea Consiliilor Locale  determină o creștere a cuantumului sporurilor cu 4-5 puncte procentuale. În condițiile în care în aceste instituții  sporurile erau situate anterior la 30% din cheltuiala cu salariile de bază, această depășire are ca efect încercarea lor de a reduce procentul acordat unităților sanitare, adică să reducă sporurile unităților sanitare.

Din analizele făcute rezultă faptul că există riscul de reducere semnificativă a veniturilor pentru toți salariații care beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă (în special pentru medici și asistentele medicale) și toți salariații care participă la asigurarea continuității asistenței medicale în regim de tură.

Proteste spontane la Tulcea

Nemulțumiți de salariile primite pentru munca prestată, angajații Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea au oprit miercuri lucru pentru o oră și au protestat în curtea unității.

Câteva sute de oamenii sunt revoltați pentru că, deși li s-au promis lefuri decente, s-au trezit cu venituri nete mai mici.

De exemplu, o asistentă din UPU a încasat cu o mie de lei mai puțin față de luna precedentă.

Cei mai afectaţi sunt cei care fac ture în weekend, dar la toţi ne-au scăzut salariile. Spre exemplu, unei asistente de la UPU sau ATI i-a scăzut venitul lunar şi cu 1.000 de lei, dar şi cei de la TESA au fost afectaţi. Mie personal mi s-a redus venitul cu 200 de lei! Aşteptam o creştere cu 400 de lei, conform a ceea ce a promis Guvernul. Este vorba de creşterea cu 25 la sută pentru noi, cei care nu am fost puşi pe grila 2022”, a declarat liderul sindicatului TESA-MED, Marcel Iordache.

Limitarea la un maxim de 30% a sporurile afectează drastic veniturile medicilor și asistentelor.

Bani există, însă acea limitare la 30% nu permite ca aceştia să fie acordaţi din punct de vedere legal. Din cauza limitării au fost operate reduceri drastice la sporurile pentru lucrul în weekend şi anume de la 100 la sută la 25 la sută”, a mai spus Marcel Iordache.

Autor: Sofia Filip
Foto: Federația „Solidaritatea Sanitară” Facebook

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply