Get this Widget

Medicina de familie riscă falimentul

0

Medicina de familie, segment care ar trebui să stea la baza piramidei sistemului de sănătate, va funcționa pe avarie în 2019. Asta dacă medicii de familie vor reuși să-și țină în viață cabinetele și nu vor da faliment între timp.

Conducerea Societăţii Naţionale de Medicină de Familie (SNMF) atrage atenția că finanţarea medicinei primare în 2019, așa cum rezultă din proiectul legii bugetului, este insuficientă. Practic, medicina de familie este aruncată chiar de către autoritățile statului în criză.

Reprezentanții SNMF amintesc faptul că, anul trecut, medicilor de familie le-a fost alocat un buget cu 17 la sută mai mare faţă de 2017, creştere care a dus doar la “supravieţuirea” cabinetelor.

Medicina de familie este discriminată

În condiţiile în care personalul medical (medici şi asistenţi medicali) din unităţile sanitare de stat (medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%, medicii de familie au aşteptat o reparaţie a acestor inechităţi. S-a sperat că guvernanţii vor dispune măsurile reparatorii promise cu ocazia rectificării bugetare din august 2018, respectiv alocarea financiară pentru anul 2019. A fost motivul pentru care medicii de familie au depus eforturi să asigure funcţionarea cabinetelor de medicină de familie în condiţiile în care nu s-au putut asigura creşteri salariale pentru angajaţi (asistenţi medicali şi alte categorii de personal) similare cu cele din sistemul bugetar şi nu s-au putut face investiţii“, se arată într-un comunicat.

De altfel, în proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de 6 la sută faţă de anul trecut, procent care poate să acopere doar creşterea costurilor generată de inflaţie.

Argumentele noastre care demonstrează necesitatea echilibrului în sistemul medical şi implicit necesitatea creşterii finanţării in asistenţa medicală primară, nu au determinat reacţiile fireşti în rândul unor decidenţi preocupaţi de starea de sănătate a populaţiei şi de accesul la servicii medicale. Prin subfinanţarea sistematică a medicinei de familie se pune în pericol existenţa acestui sector medical şi implicit pacienţii, motiv pentru care ne aflăm în situaţia de a căuta soluţii alternative pentru asigurarea supravieţuirii cabinetelor“, subliniază conducerea SNMF.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply