Get this Widget

Medicul Radu Zamfir conduce Agenția Națională de Transplant

0

Medicul Radu Zamfir conduce, începând de marți, Agenția Națională de Transplant ( ANT). El a fost numit printr-un ordin al Ministrului Sănătății în funcția de director executiv al instituției.

Noul director executiv al ANT, dr. Radu Zamfir, este doctor în medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică și deține o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan.

Dr.Radu Zamfir a fost  formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe, precum “Educația  medicilor în domeniul transplantului” și  “Dezvoltarea competențelor în transplant”.

De-a lungul carierei sale dedicate activității de transplant, dr. Radu Zamfir a primit mai multe distincții, printre care și o Diplomă de excelență pentru contribuția deosebită și implicarea în dezvoltarea activității de transplant hepatic în România.

Atribuțiile directorului executiv al ANT

Printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără reprezentarea Agenţiei în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din țară şi din străinătate, aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrative, acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om sau supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării.

Dr. Radu Zamfir o înlocuiește în funcție pe dr. Anca Mureşan, care era detașată la ANT de la Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie “Prof.dr. Octavian Fodor” Cluj.

Care este primul obiectiv al medicului Zamfir

Medicul Radu Zamfir a declarat că primul său obiectiv ca director executiv al ANT este acela de a elabora o strategie pentru creşterea numărului de donatori.

Prima mea grijă este să găsim şi să elaborăm o strategie prin care să mărim numărul de donatori, fiindcă, aşa cum ştim cu toţii, creşterea numărului de donatori este echivalentă cu scăderea mortalităţii pe lista de aşteptări pentru pacienţii care au nevoie de un organ pentru transplant. Discutăm de o rată scăzută de donare, consecinţă şi a faptului că este şi o rată de accept mai diminuată faţă de altă ţări, iar aceasta poate fi şi trebuie să fie rezolvată parţial, cel puţin la început, printr-o bună comunicare şi o relaţie cu spitalele care sunt acreditate pentru donarea de organe, cu coordonatorii din teritoriu şi cu centrele de donare. (….) Este greu să fii pus în faţa unei probleme noi, această donare de organe, în contextul în care deja ai suferit o traumă, moartea cerebrală fiind echivalentul morţii pacientului respectiv, care are un impact semnificativ asupra familiei. Familia trebuie să depăşească trauma şi să realizeze că pot să ajute simultan mai mulţi oameni la a-şi continua viaţa“, a spus Zamfir.

Dr. Radu Zamfir a atras atenția că în România există cea mai exigentă legislaţie în materie de donare de organe din Europa.

“Acordul prezumat ţine de viitor şi de schimbarea concepţiei omului de la noi din ţară”, a mai spus Zamfir.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Dr. Radu Zamfir Facebook

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply