Get this Widget

Ministrul Finanțelor vrea să le îngrădească drepturile românilor care lucrează în străinătate

0

Una dintre cele mai controversate declarații făcută recent de un oficial român vizează dreptul la muncă. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat că le-a propus miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o ţară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă.

Bizarul anunț a fost făcut în cadrul conferinţei „Criza forţei de muncă – Corelarea sistemului de învăţământ universitar cu piaţa muncii”.

Limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Iar văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp, în toate statele. Nu ai voie după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi, în Europa. Aşa, dacă se duce în Germania şi tot primeşte drept de muncă, nu o să se întoarcă cel care lucrează în Germania în veci în Croaţia, România sau de unde a plecat. Este o măsură discutată. Maxim cinci ani şi «La revedere», după aceea te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Oficialul de la Finanţe a susţinut că a ridicat problema aceasta la nivelul colegilor săi, miniştrii de finanţe din Europa.

Poate sună aşa mai restrictivă sau de altă factură, dar asta este: trebuie să învăţăm, la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Şi, în interesul Uniunii Europene de a ţine cu adevărat statele unite, la nivel european, trebuie să fie cu adevărat acea coeziune sociale, nu întăreşti partea de Vest şi laşi restul Europei, din fel de fel de condiţii, în afară”, a mai spus Teodorovici.

Sindicatele reacționează

Cum era de așteptat, au apărut și primele reacții.Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical ( BNS) susțin că propunerea ministrului Finanțelor este una anti-europeană însă specifică pentru clasa politică din România care, din 1990, duce un război cu propriul popor. “Cu foarte puţin timp înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Ministrul Teodorovici (ministrul Finanţelor, n.r.), ministru desemnat de un partid social democrat, face o propunere miniştrilor de finanţe din statele membre UE în deplină contradicţie cu principiile fundamentale ce stau la baza construcţiei europene. Considerăm că discursul Ministrului Teodorovici este unul anti-european, fără nici o legătură cu prezentul şi viitorul acestui proiect politic de anvergură. Introducerea de restricţii în ceea ce priveşte exercitarea dreptului la muncă de către cetăţenii UE încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcţionarea Uniunii“, precizează BNS.

Organizația sindicală atrage atenția că libera circulaţie a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în baza căruia cetăţenii UE au dreptul să-şi caute un loc de muncă într-o altă ţară din UE, să lucreze în ţara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă şi să beneficieze de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, condiţiile de muncă şi toate celelalte avantaje sociale şi fiscale.

Propunerea domnului Ministru Teodorovici, care de fapt încearcă să găsească o soluţie la uriaşul proces migrator românesc, este una specifică clasei noastre politice care duce din 1990 şi până în prezent un război cu propriul popor. În loc de Educaţie şi Sănătate de calitate, în loc de locuri de muncă de calitate şi bine plătite, în loc de condiţii de viaţă şi muncă decente, specifice Mileniului III şi unui stat membru al UE, noi propunem, nu numai României, cât şi celorlalte state europene, introducerea de restricţii. Şi nu sunt orice fel de restricţii, ci unele ce vizează chiar fundamentul construcţiei europene. Deviza Ministrului Teodorovici pare a fi în acest caz – dacă cei ce au migrat din România nu vor să se întoarcă în ţară de bună voie, atunci să-i obligăm să se întoarcă!“, subliniază BNS.

Ministrul Finanțelor se scuză, dar…

Ministrul Finanţelor a precizat, marţi seara, într-o intervenţie la Antena 3, că s-a gândit la această propunere, deoarece, de multe ori, românii şi companiile româneşti sunt dezavantajaţi, în momentul în care devin activi pe pieţele din alte ţări ale UE.

La nivel european, este nevoie să standardizăm ceea ce înseamnă legislaţie şi proceduri în statele membre, vizavi de modul în care sunt acestea faţă de cetăţenii Europei şi mai ales a acestei lumi pe care noi o reprezentăm, să beneficieze de un tratament egal. Sunt foarte multe cazuri din acestea, de tratament incorect şi inegal, faţă de ceea ce înseamnă cetăţeni europeni”, a detaliat Teodorovici.

Oficialul a precizat că, prin această standardizare, nu poate fi limitat dreptul de muncă al românilor nici măcar de către cei care sunt din partide anti-Europa. „Am şi discutat să îi conving pe cei care sunt de bună credinţă că nu voi pune niciodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale ale Uniunii Europene, chiar din contră”, a subliniat Teodorovici.

Oficialul de la Finanţe a mai spus că standardizarea propusă este luată în discuţie şi de alte ţări din UE, ţări asemănătoare cu România.

De asemenea, demnitarul a subliniat că prin această standardizare nu s-a gândit că le-ar putea fi interzis românilor care lucrează într-o ţară din UE să mai lucreze în acea ţară după cinci ani. „În legătură cu declaraţiile făcute astăzi( n. r. marți), la dezbaterea care a avut ca subiect principal criza forţei de muncă, nu pot să nu remarc evaluările nejustificate, fără preocuparea de a înţelege mesajul în spiritul său şi pentru care consider că este necesar să fac următoarele precizări. Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia mea fiind aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic, cât şi social. NU am pus, NU pun şi nici NU voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor”, a scris, marţi seara, Eugen Teodorovici, pe pagina sa de Facebook.

În schimb, ministrul Finanţelor Publice a subliniat, pe Facebook, că, dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte. „Astfel, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunităţi de dezvoltare diminuate, iar economia ţării noastre fiind afectată”, a adăugat Teodorovici.

Oficialul de la Finanţe a mai precizat că, prin cele spuse a subliniat necesitatea de a standardiza la nivel european legislaţia şi procedurile privind accesul pe piaţa muncii în statele europene, „astfel încât să avem condiţii EGALE de acces pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene”.

În niciun caz NU este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spaţiul european, ci mai degrabă dorinţa mea, aşa cum a fost întotdeauna, de a APĂRA şi PROMOVA interesele românilor şi ale companiilor româneşti”, a mai afirmat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a mai menţionat, pe Facebook, că, aşa cum a mai declarat şi cu alte ocazii la întâlnirile cu omologi la nivel european, în contextul discuţiei despre variante de promovare a unor scheme europene de şomaj, o astfel de măsură NU trebuie să ţină cont doar de problemele cu care se confruntă unele state membre, în special cele dezvoltate economic, în defavoarea celorlalte.

În Europa Centrală şi de Est, de exemplu, şomajul nu a înregistrat cote alarmante, nici în perioada de criză, problema principală fiind migraţia forţei de muncă, în special cea calificată către state mai prospere din Vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piața muncii, care afectează potenţialul de creştere şi încetineşte convergenţa la nivelul Uniunii Europene. Prin urmare, o eventuală funcţie de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă în vedere, în special, interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piaţa muncii şi TREBUIE să aibă ca principal SCOP sprijinul financiar pentru acţiuni de încurajare a întoarcerii forţei de muncă în ţările de origine. Indiferent de sensibilităţile europene, AM REPREZENTAT şi VOI REPREZENTA, întotdeauna, interesul României şi al românilor!”, a concluzionat Teodorovici.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Ministerul Finanțelor Facebook

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply