19 martie 2024
5.3 C
București

Mircea Popițiu, artistul navigator pe Marea Culorilor

În inima unui oraș de provincie palpită creația unui artist care a avut curajul de a crede cu tot sufletul său în ideea că salvarea acestui popor poate veni din cultură. Mircea Popițiu, căci despre el este vorba, a investit o parte din economiile de-o viață ale familiei într-o galerie de artă, pe care a deschis-o anul trecut în Deva. EM ART este un proiect privat care le oferă artiștilor adevărați oportunitatea de a veni cu toate creațiile lor în fața publicului.

Mircea Popițiu spune despre el că este “mirabila sămânță, născută din seva adâncă a Transilvaniei, purtată de vânt la malul mării, udată de mare și de Dunăre, pentru a-și îndeplini aventura vieții ca ofițer de marină și întoarsă în Transilvania pentru a rodi în îndeplinirea destinului ca navigator pe Marea Culorilor”.

Nu te poți împotrivi destinului

Palma atotvindecătoare 100x100cm

S-a născut pe 17 martie 1960, în comuna Bocșa, județul Sălaj, într-o familie modestă. Părinții săi, Vasile și Ana Popițiu, au avut patru copii, iar el a fost al treilea.

Încă din copilărie a fost atras de artă, iar primii pași către desen i-a făcut alături de bunicul său. A pătruns cu adevărat în lumea artei în perioada în care era în primul an la Liceul Pedagogic din Zalău. La vremea respectivă, profesorul Szabou Vilmos, absolvent al Facultății de Arte din Cluj-Napoca, a văzut în Mircea Popițiu potențialul unui viitor artist.

Îngerul marii 100x100cm

Uneori mă simt ca și când am făcut doar asta toată viața mea”, susține Mircea Popițiu.

Și totuși au existat momente în care și-a îndreptat atenția către o altă carieră, fiind ofițer de marină pentru o perioadă de timp. A fost nevoie însă de aceste lecții pe care le-a trăit pentru ca mai târziu să-și poată împlini adevărata chemare.

Golgota 100x100cm

De altfel, Mircea Popițiu este convins că în fața destinului nu te poți împotrivi.

Se pare că Raul Duffy avea dreptate atunci când spunea că trebuie să te fi născut la malul mării sau să trăiești mult în preajma ei pentru a deveni un pictor adevărat. În cazul meu, regimul dur din marină nu mi-a atrofiat sensibilitate sufletului. Dimpotrivă, mi-a potențat-o și m-a determinat să mă dedic în totalitate artei”, afirmă pictorul devean.

Arta nu se măsoară în bani

Prima lucrare pe care a realizat-o a făcut-o cadou. Nu se putea altfel, având în vedere că un prieten de-al său s-a îndragostit de această pictură. Odată ce a început să progreseze, Mircea a reușit să vândă din creațiile sale. Banii astfel câștigați l-au ajutat să procure materiale, dar și să-și susțină familia.

“Atunci când fac un tablou nu mă gândesc la vânzare sau la bani, ci mă gândesc la ceea ce realizez și la modalitatea de realizare”,subliniază artistul.

Înălțare 40x120cm

Admite faptul că nu se trăiește atât de ușor din artă, dar crede cu tărie că nimic nu este imposibil.

”Mie nu mi-a plăcut să mă plâng, nici înainte de 1989 și nici după. Iar cu mâna întinsă la ușa unor instituții de stat nu am vrut să stau. Am lucrat foarte mult și asta m-a ajutat atât în pregătirea mea ca artist, cât și în a-mi asigura tot ce mi-am dorit. Nu am dorit ca familia sau educația copiilor mei să aibă de suferit din cauza deciziilor mele. …Și mulțumesc cerului, am o fată lector universitar la UBB Cluj-Napoca și un băiat care este medic chirurg la Timișoara. Întotdeauna mi-am dorit ca familia mea să se poată mândri cu mine, iar pentru copii să fiu un model”, povestește Mircea Popițiu.

Artistul trebuie să transpire mult în fața șevaletului

Simphonie I si nămol 70x50x3 buc

Într-o țară în care, din păcate, sunt promovate nonvalorile, marile probleme de care se lovește un artist sunt similare cu cele de care se lovește fiecare român.

Cu toate acestea, Mircea Popițiu preferă să vadă mereu partea plină a paharului și alege din tot doar pozitivul. Iar aici este provocarea de a reuși într-un astfel de mediu.

Spiritul creației 50x70cm

“Întotdeauna asemenea situații sunt surse de energie și inspirație în activitatea creatoare.Trăiesc cu gândul la ce las în urma mea și asta îmi dă putere să merg înainte”, punctează artistul.

Mircea Popițiu este de părere că un artist trebuie să transpire mult în fața șevaletului și atunci cu siguranță actul creator va fi determinant în a-i stabili locul pe care îl merită în societate.

“Cunosc mulți artiști care își acordă singuri o cota artificială. Eu las Istoria Artei să-mi definească locul și rolul meu în societate. Dacă veți privi cu mai multă atenție, o să puteți spune că nu doar tinerii, ci și consacrații se fac vizibili cu greutate. Aș putea spune că favorizații nu sunt neapărat artiști foarte buni …dar asta este altă poveste…” completează pictorul.

Trebuie coloană vertebrală în actul de creație

NOCTURNĂ 60x80cm

Pentru tinerii talentați care își doresc să devină artiști adevărați, Mircea Popițiu are un sfat cât se poate de simplu: să nu piardă niciun vernisaj, să nu treacă nepăsători pe lângă o galerie, să citească în fiecare zi, să lucreze până la epuizare în fiecare zi, să fie smeriți și atunci creațiile lor vor deveni vizibile. “Și cel mai important: să aibă coloană vertebrală în actul lor de creație!” mai spune artistul.

Sursa inspirației 80x120cm

În lumea artei, ca în orice alt domeniu, talentul nu este suficient, existând marele risc ca talentul neșlefuit de un maestru sau de un profesor să se piardă.

Cunosc talentați, înscriși sub umbrela unor uniuni de creație pentru a beneficia de titlul de profesioniști, care vor ajunge cu siguranță la lada de gunoi a istoriei artei. Dar fiecare va avea locul pe care-l merită! Sunt absolut convins!”, afirmă cu tărie Mircea Popițiu.

Despre EM Art Gallery

 

Aspect din vernisajul expoziției VOVA

EM Art Gallery este un vis mai vechi pe care Mircea Popițiu l-a avut și pe care acum și l-a împlinit. Proiectul s-a născut din dorința de a veni în sprijinul artei și artiștilor,dar și din dorința de a veni în sprijinul devenilor iubitori de artă. În plus, vrea să ajute în educarea celor care au nevoie de o inițiere în lumea artei.

Mai e si dorința de a sprijini tinerii talentați care au acces mai greu în unele galerii așa zis elitiste. Acest proiect s-a născut cu aportul familiei care m-a susținut. Îi mulțumesc și îi sunt recunoscător mai ales soției care mereu m-a sprijinit. Și nu este ușor să trăiești lângă un artist”, menționează Mircea Popițiu.

A ales să deschidă galeria în Deva pentru că trăiește aici și mai ales pentru că iubește orașul și devenii, care i-au dat încredere, îi iubesc arta. “Și mai ales pentru că atunci când am părăsit marina, am simțit că în Deva am renăscut” , susține pictorul.

Numele galeriei de artă privată din Deva face trimitere la Eva, prima nepoată a familiei Popițiu și la Mara, cea de a doua nepoată. De asemenea, se poate traduce și ELITA MAEȘTRILOR ARTEI.

Pentru galeria deschisă în Deva, Mircea Popițiu și-a propus să o mențină la un nivel ridicat expozițional. “Să avem pe simeză artiști atât din țară, cât și din străinătate…. si de ce nu, să ajungă să fie descoperit în EM Art Gallery viitorul cel mai bine vândut pictor român. De asemenea, am în vedere colaborarea cu galeriile din țară și străinătate care au scopul comun de promovare reală a artei și artiștilor”, adaugă proprietarul EM Art Gallery.

Autoportret 60x90cm

„ Am ajuns la vârsta la care îți dorești cel mai mult sănătate, iar mai apoi sunt convins că tot ceea ce îmi propun se poate realiza. În 2019 deja pot spune că voi avea un plan expozițional clar, dar în același timp nu voi neglija nici actul de creație. Apoi îmi doresc ca prin expozițiile organizate să satisfac cerințele publicului. De aceea va trebui să conving artiști buni cu diverse forme și maniere de exprimare, să vină la Deva în EM Art Gallery….Nu pot să divulg totul, dar pot spune că în acest an pe simeza galeriei vor ajunge și artiști din străinătate.Am inaugurat galeria cu Elena Drăgulelei, am continuat cu Vladimir Ene,…deci doi artiști cu mare valoare, ceea ce mă obligă la menținerea cotei sau de ce nu la ridicarea ei!”- Mircea Popițiu.

Autor: Ștefania Enache
Foto Arhiva Personală

 

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei