Get this Widget

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva: Exponatul lunii ianuarie

0

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor o alta piesa in cadrul actiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesa ce poate fi admirata in spatiul situat la intrarea in Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii ianuarie 2016 face parte din colectia de Etnografie si Arta Populara a sectiei din Orastie a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, fiind reprezentat de o turca, jocul acesteia fiind acceptat astazi ca unul dintre obiceiurile legate de sarbatorirea Craciunului si a Anului Nou.

Colindatul cu o masca de turca (numita si brezaie, cerb, capra, borita etc.) este atestat in Transilvania incepand cu secolul al XVI-lea, dar simplul fapt ca obiceiul este condamnat de catre biserica crestina si de autoritati dovedeste ca acesta este mult mai vechi, fiind de origine precrestina, „pagana”.

Pana in ajunul Craciunului, ceata care merge cu colindatul pregateste turca: botul nedefinit, este confectionat din lemn de paltin bine uscat imbracat de regula in piele de iepure, maxilarul („falca”) inferior este mobil, iar pentru a-l misca este legat de o curelusa.

Capul este fixat pe o „bota” de aproximativ 1,50 m, iar sub capul acesteia se prinde un saculet in care se aduna darul (banii) pentru colind. Turca are doua coarne rasucite pe care se prind clopotei, ciucuri, panglici colorate, zurgalai iar imbracamintea care acopere feciorul „turcas” este un pled.

Predispozitia pentru culoarea rosie si tendinta de geometrizare a vesmantului isi pot gasi sensul, chiar si o semnificatie mai profunda, corelandu-se cu o mitologie straveche. In timpul reprezentatiei, turca isi joaca cu dezinvoltura rolul: sperie femeile si copii, musca cu ciocul asistentii curiosi, face loc si apara membrii cetei, controleaza uneori casa colindata, solicita darul atat cat considera, iar la ospete ocupa locul de cinste in capul mesei. Masca turcii joaca dupa ritmul tobelor si strigatele de incurajare ale feciorilor care-i formeaza anturajul divin.

Nascuta simbolic la solstitiul de iarna, turca isi incheie tragic existenta in prima sau a doua zi de Anul Nou. Complexitatea si frumusetea acestui obicei a determinat introducerea lui, incepand cu anul 2005, in Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO.

Foto: MCDR
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply