Get this Widget

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva: Exponatul lunii noiembrie

0

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, incepand cu data de 1 noiembrie 2015, o noua piesa in categoria „Exponatul lunii”, piesa ce poate fi admirata in spatiul special amenajat la intrarea in Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii noiembrie 2015 face parte din colectia de carte veche a MCDR, fiind reprezentat de un exemplar al „Bibliei” tiparite la Blaj in anul 1795 si semnaleaza doua aniversari: implinirea a 270 de ani de la nasterea traducatorului ei, ilustrul carturar al Scolii Ardelene, Samuil Micu, precum si a 220 de ani de la tiparirea acestei editii a Bibliei.

Personalitate culturala de exceptie, Samuil Micu (1745-1808) a contribuit la dezvoltarea si modernizarea culturii romane, prin lucrarile scrise si prin activitatea desfasurata, precum si la accentuarea constiintei nationale si la pretuirea limbii romane.

Publicarea „Bibliei la Blaj”, in anul 1795, a fost sustinuta de episcopul greco-catolic Ioan Bob (1739-1830), care a manifestat o evidenta intelegere a culturii si a necesitatii promovarii ei in randul romanilor ardeleni. In anii urmatori, „Biblia de la Blaj” a fost folosita ca model pentru editia „Bibliei” in limba romana de la Petersburg, din 1819, al „Bibliei de la Buzau”, 1854-1856, precum si al „Bibliei” editate de Andrei Saguna la Sibiu, intre anii 1856-1858. Cartea este scrisa in limba romana, tiparita cu litere chirilice, in format mare, in folio (39×24 cm), insumand 1150 de pagini.

De-a lungul timpului numeroase alte exemplare au fost in proprietatea unor biserici hunedorene din localitati ca Barsau, Gurasada, Hateg, Hunedoara, Paucinesti, Pesteana, Salciva, Sereca, Silvasul de Jos, Valea Daljii, Valea Lupului. Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva detine, in Colectia de carte veche, doua exemplare al Bibliei lui Samuil Micu.

Foto: MCDR
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply