Get this Widget

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva va prezinta exponatul lunii martie

0

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, incepand cu data de 1 martie 2016, o alta piesa in cadrul actiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesa ce poate fi admirata in spatiul special amenajat la intrarea in Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii martie 2016 face parte din colectia de Stiintele Naturii a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, fiind reprezentat de un exemplar de soim calator (Falco peregrinus), practic cea mai rapida vietuitoare de pe Terra, picajele de vanatoare de la mare inaltime, prin masuratori ale vitezei, relevand o acceleratie de pana la 400 km/ora. Soimaritul este o arta de vanatoare straveche, aparuta cu 2.500 de ani i.e.n., care in perioada medievala a cunoscut in Europa maxima sa inflorire.

Tara noastra are o traditie soimaristica de 700-800 de ani, atestata prin diverse documente, soimarii transilvaneni bucurandu-se de o foarte buna reputatie la toate curtile Europei. Odata cu aparitia armelor de foc, soimaritul pare sa cada in uitare, dar domeniul va cunoaste un puternic avant in secolul XX, in anul 2010 acest fascinant domeniu primindu-si o unanima recunoastere, fiind declarat de catre UNESCO ca facand parte din Patrimoniul Spiritual al Umanitatii.

Foto: MCDR
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply