Get this Widget

Muzeul Național al Literaturii din București vă invită la vernisajul expoziției POVEȘTI ÎN RAMĂ. Ipostaze ale nemuririi în trei basme românești

0

Joi, 8 noiembrie, la ora 18.30, va avea loc vernisajul expoziției POVEȘTI ÎN RAMĂ. Ipostaze ale nemuririi în trei basme românești semnată de Ștefana Mărmureanu.

Evenimentul va avea loc la Muzeul Național al Literaturii din București (strada Nicolae Crețulescu 8), iar expoziția va putea fi vizitată în perioada 8-25 noiembrie 2018 (accesul este gratuit pe toată perioada). La vernisaj vor vorbi despre lucrările expuse și despre proiectul POVEȘTI ÎN RAMĂ: Anca Boeriu, profesor UNARTE; Aurelia Mocanu, critic de artă; Matei Martin, jurnalist.

Sălile muzeului vor găzdui desene realizate în tehnică mixtă, toate inspirate de trei dintre cele mai cunoscute basme românești, publicate aproximativ în aceeași perioadă, cu aproape 150 de ani în urmă: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte de Petre Ispirescu (1872), Făt-frumos din Lacrimă de Mihai Eminescu (1870) și Ivan Turbincă de Ion Creangă (1878).

Intenția Ștefanei Mărmureanu este de a readuce în actualitate – într-o lumină nouă, inedită și provocatoare – trei povești care au marcat copilăria multor generații și care, aparent, au pierdut lupta cu „basmele” contemporane care vin, aproape în exclusivitate, sub forma filmelor (artistice sau de desene animate). Demersul artistic nu este adresat în mod special copiilor, pentru că tema aleasă sondează vizual modul în care apare binomul moarte-nemurire în cele trei opere literare. Fiecare basm este ilustrat prin câte o serie de desene care surprind momentele cheie ale poveștii. Imaginile Ștefanei Mărmureanu au puterea de a declanșa dorința privitorului de a redescoperi cele trei texte (și cei trei autori) într-un mod diferit de acela al simplelor ilustrații de carte, cu care am fost obișnuiți.

Vizitatorii au la dispoziție textele originale ale basmelor (prin intermediul codurilor QR pe care le vor descoperi în cadrul expoziției și pe care le pot utiliza cu ajutorul telefoanelor mobile), dar și o cheie pentru descifrarea semnificației desenelor, oferită de artist și disponibilă pe pagina web a proiectului. Parcurgerea „labirintului” expozițional oferă opțiuni multiple de accesare a celor trei universuri literare, pe care fiecare vizitator le va descoperi și le va utiliza așa cum dorește.

Foto: Muzeul Naţional al Literaturii Române

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply