Get this Widget

Ne așteaptă scumpiri în lanț la alimentele de bază

0

Sfârșitul de an va aduce un lanț de scumpiri la alimentele de bază. Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, preconizează că prețul pâinii ar putea să crească între 15-20% până în decembrie, influenţat de producţia grâului din acest an, care în unele zone ale ţării a fost afectată de vremea capricioasă.

Creșteri de prețuri se vor înregistra și la lapte, carne sau legume. „La lapte este o creştere de 8% care este parţial nejustificată, dar dacă discutăm depre lapte şi despre o astfel de creştere trebuie să discutăm că în alte ţări membre ale Uniunii Europene, unde preţul a scăzut cu 12%, ori de ce în România există această creştere iarăşi este un lucru pe care nu pot să mi-l explic în mod direct”, spune Frumosu.

Sindicalistul atrage atenția că și prețul de porc se va majora semnificativ, în contextul în care va crește la peste 80% importul din cauza pestei porcine africană.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat că prețurile de consum în luna septembrie 2018 au crescut cu 5%, comparativ cu luna septembrie 2017. Mai mult, preţul cartofilor a crescut cu 22,41% în septembrie 2018 faţă de decembrie 2017, conservele şi legumele cu 11,89%, laptele cu 2,47%, produsele de morărit cu 2,74%, în timp ce ouăle au scăzut cu 26,19%.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Pixabay.com

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply