Get this Widget

Ne putem testa GRATUIT pentru hepatita B şi C

0

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş”, îndeamnă populația să facă teste pentru depitarea hepatitei B și C. Specialistul menționează că ne putem testa GRATUIT pentru hepatita B şi C, la recomandarea medicului de familie.

Trebuie să facem un efort un an doi, trei astfel încât să dăm tuturor posibilitatea să se testeze şi după aceea evident să le dăm dreptul şi accesul la terapie pacienţilor cu hepatita B şi C. Începând cu aprilie anul trecut, medicul de familie are posibilitatea să facă acest lucru gratuit pentru persoanele de pe listă“, a punctat Streinu Cercel.

În cadrul unei întâlniri de lucru pe care a avut-o cu reprezentanții Societăţii Europene Clinice de SIDA (European AIDS Clinical Society), prof. dr. Adrian Streinu Cercel a transmis un mesaj foarte clar celor care au avut contacte sexuale neprotejat: mergeți și vă testați!

Gratuitate prin medicul de familie

Dacă nu vă puteţi testa prin medicul de familie, scoateţi 17 sau 20 de lei şi testaţi-vă! Testarea este anonimă, dar în momentul în care află (că are boala – n.r.), are posibilitatea să intre pe scheme terapeutice, să stabilizeze infecţia şi să ducă o viaţă normală şi să nu transmită la alţii. Dacă pentru HIV există o specificaţie clară în legislaţie: dacă transmit în mod conştient virusul unei alte persoane fără să informeze persoana respectivă, sunt pasibili cu închisoarea până la zece ani, pentru virusul hepatitic C şi virsul hepatitic B, această problemă nu există. Dar e o problemă pentru ei: nu se testează, dezvoltă hepatită cronică, ciroză hepatică, hepato carcinom“, a explicat Streinu Cercel.

Autor: Sofia Filip
Foto: Ministerul Sănătății
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply