Get this Widget

O femeie are șansa să câștige Man Booker International

0

Premiul literar Man Booker International ar putea reveni anul acesta unei femei. Scriitoarele Annie Ernaux (Franţa), Jokha Alharthi (Oman) şi Olga Tokarczuk (Polonia) se numără printre nominalizaţii de pe lista scurtă. De altfel, cinci dintre cei șase finaliști pentru acest premiu sunt femei.

Autorii incluşi pe lista scurtă pentru Man Booker International 2019 sunt:

  • Annie Ernaux (Franţa) – ”The years”, traducere Alison L. Strayer;
  • Jokha Alharthi (Oman) – ”Celestial bodies”, traducere Marilyn Booth;
  • Marion Poschmann (Germania) – ”The Pine Islands”, traducere Jen Calleja;
  • Olga Tokarczuk (Polonia) – ”Drive Your Plow Over The Bones Of The Dead”, traducere Antonia Lloyd-Jones;
  • Juan Gabriel Vasquez (Columbia) – ”The Shape Of The Ruins”, traducere Anne McLean;
  • Alia Trabucco Zeran (Chile) – ”The Remainder”, traducere Sophie Hugues.

Este pentru prima dată de la înfiinţarea Man Booker în 2005 când pe lista nominalizaţilor se regăseşte un autor din statele Golfului. Este vorba despre okha Alharthi (41 de ani), care, în romanul său „Celestial Bodies”, spune povestea a trei surori martore ale evoluţiilor lente prin care trece societatea din Oman după perioada colonială.

Olga Tokarczuk, născută în 1962, laureata de anul trecut a premiului pentru jurnalul său de călătorii ”Flights”, a fost selecţionată din nou cu ”Drive Your Plow Over the Bones of the Dead”, care spune povestea imprevizibilă a anchetei ”neconvenţionale” prin care trece o femeie excentrică în vârstă de 60 de ani căreia i-au dispărut cei doi câini.

”The Years”, de Annie Ernaux (78 de ani), este, potrivit juriului Man Booker International, ”un nou tip de autobiografie”. Autoarea evocă momente din viaţa sa, ca pretext pentru a spune povestea unei întregi generaţii – aceea a copiilor războiului – evocând cântece, emisiuni de televiziune sau articole apărute în presă.

Premiul Man Booker ecompensează scrieri traduse în engleză. Câştigătorul premiului va fi anunţat în data de 21 mai la Londra şi va fi recompensat cu 50.000 de lire sterline (echivalentul a 57.900 euro), sumă împărţită în mod egal între autor şi traducător.

Autor: Victoria Preda
Foto: Man Booker Facebook
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply