Get this Widget

O inimă nouă pentru un tânăr de 24 de ani

0

Transplantul salvează vieți, iar medicii care sunt implicați în aceste intervenții complexe fac adevărate minuni pentru pacienți aflați în situații disperate.

Echipa de profesioniști coordonată de profesor doctor Horaţiu Suciu  a realizat vineri, la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, cel de-al doilea transplant de cord din acest an.

Beneficiarul complexei intervenții chirurgicale este un tânăr de 24 de ani, care dacă nu avea șansa de a primi o inimă nouă putea muri în orice clipă.

Tânărul din judeţul Sălaj era într-o stare extrem de gravă, iar singura lui speranță era transplantul. Familia pacientului transplantat a povestit că bărbatul a muncit în Anglia. La un moment dat a început să se simtă foarte rău, s-a umflat foarte tare, iar în urma investigaţiilor de specialitate, medicii din Cluj-Napoca l-au diagnosticat cu insuficienţă cardiacă, care s-a agravat tot mai mult.

În această seară am efectuat un transplant cardiac la Târgu Mureş, beneficiar a fost un tânăr de 24 de ani din judeţul Sălaj, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, într-o stare terminală practic, pacientul era internat în terapie intensivă cu şanse puţine de supravieţuire în absenţa acestui transplant. Acest transplant a venit ca o mare şansă la viaţă. Prelevarea s-a făcut la Spitalul din Baia Mare, un cord foarte bun de la un pacient în vârstă de 39 de ani. Doresc să transmit, pe de o parte, condoleanţe celor care au pierdut pe cineva drag, dar, pe de alta, să le mulţumesc pentru acest gest nobil care salvează vieţi. Sperăm că aceste lucruri să fie din ce în ce mai des în ţara noastră. Operaţia a decurs bine, a durat patru ore şi jumătate, pacientul este stabil şi ne bucurăm pentru evoluţia bună pe care o anticipăm. Este al doilea transplant din acest an, şi primul a decurs bine, pacientul este în curs de externare zilele acestea”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, la finalul intervenţiei.

Pacientul operat de echipa doctorului Suciu era internat de aproximativ de o săptămână, cu o afecţiune cardiacă care a debutat brusc şi foarte grav, pentru că a dezvoltat fenomenul de insuficienţă cardiacă.

A avut trei internări într-un interval interval scurt de timp în care a suferit o decompensare cardiacă din care cu medicaţia specifică, uzuală, nu am reuşit să stabilizăm foarte bine situaţia. Era într-o situaţie de insuficienţă cardiacă nereductibilă şi neresponsivă la tratamentul conservator, fapt care impunea o intervenţie de acest tip sau suport circulator mecanic. Din fericire, a venit acest cord care practic i-a salvat viaţa, la propriu. Din păcate, sunt foarte puţine, două transplanturi în aproape o jumătate de an, ne-am dori să facem mai multe, dar sunt încă multe probleme care afectează transplantul în România, în primul rând cele legate de numărul redus de donatori. Din păcate, sunt multe verigi care nu funcţionează aşa cum trebuie şi sperăm ca printr-o strategie mult mai coerentă lucrurile să se rezolve. Din punctul nostru de vedere, având în vedere că nu am refuzat niciun cord eligibil, numărul potenţialilor donori a fost foarte mic, din păcate, şi nu cred că e normal două transplanturi într-o jumătate de an într-o ţară ca România”, a punctat profesorul Suciu.

20 de ani de la primul transplant de cord la Târgu Mureş

La rândul său, doctorul Sorin Paşcan, şeful Secţiei ATI din cadrul IUBCvT Târgu Mureş , a spus că intervenţia de vineri seara este “aproape o rutină”, întrucât în acest an se împlinesc 20 de ani de când se face transplant de cord la Târgu Mureş.

Cordul a fost bun, pacientul tânăr, deşi foarte bolnav, era deja la a treia internare în acest an în reanimare, într-o insuficienţă cardiacă decompensată sever, probabil pe ultima sută de metri, dar până aici lucrurile au decurs conform planului şi rămânem foarte optimişti pentru evoluţia pacientului (…) Le mulţumesc colegilor din Baia Mare, în special doctorului Mureşan, care s-a ocupat de donator şi ne ajută şi pe noi foarte mult atunci când donatorul e îngrijit cum trebuie şi inima e de foarte bună calitate. Echipa de intervenţie la transplant este mult mai numeroasă decât se vede la suprafaţă, sunt cardiologi, medici de laborator, asistente, e o întreagă echipă din institut. Noi suntem practic partea vizibilă a icebergului”, a explicat dr. Sorin Paşcan.

Minunile sunt posibile cu ajutorul oamenilor

Intervenția de la Târgu Mureș a fost posibilă datorită oamenilor care au înțeles că donarea de organe reprezintă șansa la viață pentru semenii lor. Cordul primit de tânărul din Sălaj provine de la un alt tânăr care se afla în moarte cerebrală.

Familia bărbatului de 35 de ani și-a dat acordul pentru prelevarea de organe și astfel, echipe de medici din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca au prelevat, în cursul după-amiezii de vineri, plămânii, cordul şi rinichii. Prelevarea s-a făcut la Spitalul  Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare, acolo unde bărbatul era internat în urma unui accident de circulaţie.

Dr. Vasile Pop, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare, a explicat că rudele bărbatului de 35 de ani au înțeles că prin gestul lor pot contribui la salvarea unor vieţi.

Operaţiunea de prelevare a organelor a durat mai bine de cinci ore şi a fost efectuată de mai multe echipe medicale. S-au prelevat plămâni, cord şi rinichi, de la o persoană tânără de sex masculin. (…) Noi încurajăm oamenii să recurgă la această metodă pentru a veni în ajutorul aproapelui”, a subliniat dr. Vasile Pop.

Cordul prelevat a ajuns la Târgu Mureș, acolo unde echipa doctorului Suciu l-a transplantat tânărului de 24 de ani, rinichii au fost trimiși la Cluj, iar plămânii într-o ţară membră UE.

De la începutul acestui an, în unitatea medicală din Baia Mare au avut loc cinci prelevări de organe, iar în anul 2018, au fost înregistrate un număr de 13 prelevări de organe, toate organele provenind de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, pentru care familiile şi-au dat acordul ca organele să fie prelevate pentru salvarea altor vieţi.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: IUBCvT Târgu Mureș

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply