Get this Widget

O pictură atribuită maestrului Su Shi s-a vândut cu 59,5 milioane dolari

0

Christie’s a reușit o performanță extraordinară în cadrul unui eveniment organizat la Hong Kong, în care o pictură în cerneală cu o vechime de o mie de ani, realizată de unul dintre cei mai mari maeştri ai literaturii chineze, Su Shi, a fost adjudecată pentru suma 59,5 milioane dolari.

Reprezentanții casei de licitații au explicat faptul că pictura, cel mai scump articol vândut vreodată la o licitaţie din Asia de către Christie’s, este ”unul dintre tablourile chinezeşti cele mai rare din lume”.

Intitulată ”Lemn şi piatră”, pictura în cerneală pe hârtie reprezintă un arbore bătrân în formă de dragon cu ramurile desfrunzite şi un bolovan ascuţit aşezat la baza sa. Documentul cu o lungime de 185,5 cm este ornat cu caligrafie şi poeme chinezeşti din secolul al XI-lea şi poartă peceţile celor 41 de colecţionari.

Su Shi, cunoscut şi sub numele de Su Dongpo, este una dintre figurile cele mai importante din istoria Chinei. Era un intelectual reputat, poet, pictor, caligraf şi om de stat.

Numărul operelor care îi sunt atribuite cu certitudine este foarte mic, probabil două sau trei. Operele sale sunt extrem de rare”, a comentat Jonathan Stone, vicepreşedintele departamentului pentru artă asiatică de la Christie’s.

În 2010, ”Dizhuming”, un rulou cu caligrafie chineză realizat de Huang Tingjian, discipolul lui Su Shi, s-a vândut cu 64 de milioane de dolari (56,4 de milioane de euro), cu ocazia unei licitaţii desfăşurate la Beijing.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Christie’s

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply