Get this Widget

O scrisoare semnată de Einstein este scoasă la licitație de Artmark

0

Licitaţia de Autografe, organizată pe 31 ianuarie de Artmark, le oferă posibilitatea colecționarilor de a intra în posesia unui document rar. Este vorba despre scrisoarea purtând antetul “Bulletin of the atomic scientists”, cu semnătura olografă a fizicianului Albert Einstein.

Scrisoare purtând antetul Bulletin of the atomic scientists, cu semnatura olografă a fizicianului Albert Einstein, 1 decembrie 1952 (fila 1)

Scrisoarea semnată de Einstein este scoasă la licitație de Artmark, iar prețul de la care pornește vânzarea este de 1.800 euro.

Scrisoare purtând antetul Bulletin of the atomic scientists, cu semnatura olografă a fizicianului Albert Einstein, 1 decembrie 1952 (fila 2)

“Drag prieten,

De la Hiroshima încoace un grup de oameni de știință din țara noastră au încercat să interpreteze pentru concetățenii lor și pentru lumea întreagă urmările pe care le-a avut asupra omenirii descoperirea puterii atomice. Am folosit publicația noastră, Bulletin of the Atomic Scientists, ca mediu de comunicare. Am făcut aceasta din spirit de solidaritate pentru bunăstarea comunității noastre, care este lumea întreagă, și încrezători că adevărurile științei moderne, interpretate cum se cuvine, pot contribui la o mai bună înțelegere a problemelor cu care se confruntă în acest moment rasa umană.”

Astfel își începe Albert Einstein scrisoarea din 1 decembrie 1952, publicată în Bulletin of the Atomic Scientists, în care încerca să readucă în atenția potențialilor sponsori importanța continuării cercetărilor începute în domeniul fizicii atomice.

Bulletin of the atomic scientists

Totul a pornit în 1939 de la o scrisoare semnată de Einstein în care îi cerea preşedintelui Roosevelt să sprijine cercetarea privind reacţiile nucleare în lanţ şi folosirea acestora ca armă. La acea vreme, el credea că germanii fac deja acest lucru. Ani mai târziu, Einstein regretă semnarea scrisorii: ”Dacă aş fi ştiut că nemţii nu vor reuşi să producă o bombă atomică, nu aş fi ridicat un deget”, a recunoscut fizicianul.

Două scrisori olografe trimise de Constantin Brâncuși către nepoata sa Ileana Brâncuși, Paris, 1937-1938

Tot în licitația din 31 ianuarie va fi prezent un Inedit lot format din două semnături olografe ale lui Napoleon Bonaparte, 24 ianuarie 1811 (preț de pornire: 2.000 €). Semnăturile datează din perioada în care a ocupat funcția de Prim Consul și din perioada Imperiului.

Partitura originală, tema simfoniei Poeme Roumain, realizată și semnată de compozitorul George Enescu, 1899

Două scrisori olografe trimise de Constantin Brâncuși către nepoata sa Ileana Brâncuși, Paris, 1937-1938 (preț de pornire: 1.500 €), o Scrisoare amicală trimisă de Victor Brauner către Geo Bogza, cca. 1929, (preț de pornire: 1.000 €), o Partitură originală cu tema simfoniei “Poème Roumain”, realizată și semnată de George Enescu, 1899 (preț de pornire: 800 €) completează seria loturilor inedite din această licitație.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Artmark

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply