Get this Widget

Obiceiuri de Crăciun. Cum se pregătesc românii din satul Purcani- R. Moldova de cea mai frumoasă sărbătoare din an?

0

Pe ulițele satelor miroase puternic a Crăciun. Este un amestec de fum, cozonac, pâine caldă și ger. Țăranii români nu și-au uitat obiceiurile și le respectă cu sfințenie în această perioadă a anului.

În localitatea Purcari din Republica Moldova, liniștea dimineții este spartă din când în când de guițatul porcilor sacrificați de gospodari.

De Crăciun, mesele țăranilor sunt pline de bunătăți

Natalia Enachi a copilărit aici și îi place să revină în fiecare an acasă pentru a sărbători Crăciunul. Povestește despre vremurile trecute cu o fericire de copil. Îi pare că sinte și acum gustul mâncărurilor pregătite pe vatră.”În fiecare an de Crăciun mă întorc la Purcani. Este locul în care am simțit pentru prima dată ce înseamnă o familie. Îmi aduc aminte cum aşteptam cu nerăbdare sa vină sărbătorile de iarnă, ele erau mereu învăluite de magie”, spune Nata.

Sarmalele nu lipsesc din nicio casă de gospodar

Își amintește cu bucurie în suflet de anii copilăriei petrecuți în satul natal, Purcari, raionul Ștefan Vodă din R. Moldova.

Mămăliguta, bătutele și pârjoalele sunt nelipsite de pe masa de Crăciun

Copii fiind, aşteptam ziua când era sacrificat porcul, în săptămâna din ajunul Crăciunului. Noi, cei mici, ne aşezam pe porc – pentru a avea noroc tot anul. Apoi, neapărat o ajutam pe mama la bucătărie, unde se pregătea o mămăligă mare și o fripturică numită ‘pomana porcului’, cu care erau serviţi mai târziu toţi cei ce au ajutat la tăierea porcului. De obicei, vecinii se ajutau între ei. Dimineața, în ajunul Crăciunului mă trezea mirosul de pâine proaspătă, mama cocea în cinstea sărbătorii ‘Crăciunei’, nişte colăcei mici, în formă de opt incomplet, care erau dăruiţi, și care se păstrau lângă icoane până în primăvară. Mai spre seara, începea colindatul, cete de băieţi (printre care ne strecuram și câteva fete, deoarece învățam mai uşor versurile) se porneau din curte în curte cu colinde frumoase ce prevesteau Nașterea Domnului. Gazdele ne mulțumeau cu colaci și dulciuri, ceea ce presupunea că aduce noroc şi belşug gospodarului casei. Masa plină de bucate: răcitură, cârnaţi de porc, bătute (șnițele), pârjoale (chiftele), pește, sarmale, dulciuri și fructe. Şi ce era mai scump este că ne adunam toată familia la aceeași masă. Vă îndemn pe toţi, în ajun de sărbători să închidem ochii şi să ne aducem aminte de Crăciunul copilăriei noastre, să ne adunăm de pretutindeni ACASĂ, acolo unde ne aşteaptă întotdeauna cei dragi inimii noastre… Crăciun Fericit!!!”, transmite, prin intermediul nostru, cititorul fidel al ”Ordinea Zilei”, Natalia Enachi din R. Moldova, care trăiește astăzi, alături de partenerul de viață și familia lui, frumoasă, la Chișinău.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply