Get this Widget

Olimpiada Internațională de Matematică: Românii au obținut patru medalii și două mențiuni

0

Cea de-a 59-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, desfăşurată în perioada 8 – 13 iulie, la Cluj-Napoca, s-a încheiat. La acest veritabil campionat mondial de matematică destinat elevilor de liceu, lotul României a obținut șase premii : o medalie de aur, o medalie de argint, două medalii de bronz și două mențiuni.

Medalia de aur a fost cucerită de Ioan-Andrei Nicolaeiar medalia de argint de Ciprian-Mircea Bonciocat (laureat cu argint și la precedentele trei ediții). Mihnea-Gabriel Doica și Edis Memiș au intrat în posesia medaliilor de bronz, în timp ce  Antonie Ciocan și Radu-Alexandru Iacob au obținut mențiuni. Echipa României a fost condusă de profesorii universitari Cătălin Liviu Gheorghe și Mihai Chiș.

În clasamentul pe națiuni, România a ocupat locul 33, la egalitate cu Franța. Pe podium s-au clasat, în ordine, echipele Statelor Unite ale Americii, Federației Ruse și R.P. Chineze.

Reamintim că, la ediția din acest an, au participat 615 concurenți și 263 profesori coordonatori sau observatori din 114 țări. Fiecare stat a fost reprezentat de o echipă formată din maximum șase elevi, însoţită de cel puţin doi profesori. Au fost prezenți, de asemenea, peste 900 de invitați străini.

Olimpiada Internaţională de Matematică este cea mai importantă competiție dintre olimpiadele internaţionale de ştiinţă. A fost lansată în 1959 la iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România și a fost atunci organizată la Brașov, într-o formulă ce a inclus șapte state.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Societatea de Știinte Matematice din România

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply