Get this Widget

Omenirea se sinucide!

0

Omenirea se sinucide prin acțiunile sale. Este un adevăr ce reiese foarte clar și din raportul anual al ONU. Experții avertizează că omenirea se îndepărtează tot mai tare de obiectivul său de gestionare a încălzirii climatice, cu o breşă care creşte din ce în ce mai mult între volumul de gaze de seră emis şi ţinta stabilită de Acordul de la Paris.

În Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) se arată că pentru a menţine creşterea mercurului din termometre sub 2 grade Celsius, statele vor trebui să-şi tripleze până în 2030 nivelul global al angajamentelor faţă de promisiunile făcute în 2015, la Conferinţa de la Paris privind schimbările climatice (COP21). Şi chiar să le multiplice cu cinci pentru a nu depăşi +1,5°C.

Datele actuale anunţă deja dereglări, fapt evidențiat și de cel de-al 9-lea raport asupra acţiunii climatice, publicat cu cinci zile înainte de deschiderea celei de-a 24-a Conferinţe mondiale asupra climei (COP24) de la Katowice, în Polonia.

Este vestea cea mai alarmantă: breşa (dintre nivelul actual al emisiilor şi limita necesară) este mai mare ca oricând“, a declarat pentru AFP, Philip Drost, care coordonează raportul UNEP.

Raportul ONU mai arată că emisiile de gaze cu efect de seră în 2017 au atins un nivel istoric, de 53,5 gigatone (Gt) de CO2, cu 0,7 Gt mai mult decât în 2016. Din păcate, nimic nu arată că s-ar opri aici.

Specialiștii ONU atrag atenția că numeroase ţări membre ale G20 nu vor fi în măsură să-şi respecte angajamentele asumate la Paris (UE, SUA, Australia, Canada…), având în vedere actuala lor traiectorie. China şi Rusia ar trebui să se apropie de ţinta propusă, dar ambiţiile lor sunt relativ limitate.

La COP24 de la Katowice, care se deschide la 2 decembrie, statele sunt invitate să ţină seama de cel mai recent raport al Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (Giec) şi să-şi amplifice angajamentul lor global. Acordul de la Paris prevede o revizuire a contribuţiilor naţionale pentru 2020.

Guvernele trebuie să-şi revizuiască cu adevărat contribuţiile şi să-şi sporească ambiţiile“, a subliniat Philip Drost, responsabil al UNEP. “Este mult drum de parcurs şi trebuie să acţionăm rapid. Nu peste câteva decenii, ci acum“, a concluzionat oficialul ONU.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply