Get this Widget

Opere importante din colecția medicului Ioan Dumitrescu Popovici sunt scoase la vânzare

0

Grigorescu, Luchian, Tonitza, martori la arestarea medicului Ioan Dumitrescu Popovici, vin acum la Licitația de  Primăvară, organizată, pe 27 martie, de Artmark. Cu această ocazie, sunt scoase la vânzare o colecție repatriată din Cehia și o colecție retrocedată de Muzeul Național de Artă al României.

Gheorghe Petrașcu, Trandafiri

Operele celor mai cunoscuți pictori români se aflau în dimineața anului 1964 pe pereții casei din strada Nicolae Iorga nr.47, când medicul Ioan Dumitrescu Popovici este arestat, condamnat și întemnițat de către regimul comunist.

Nicolae Grigorescu, Hangița

I se dau cinci ani de închisoare corecțională, trei ani de suspendare a drepturilor și confiscarea totală a averii. Vina era aceasta: “Inculpatul, în perioada 1953-1964, a afirmat în repetate rânduri față de prietenii săi, precum și față de alte persoane cărora le acorda asistență medicală la cabinetul său medical, că regimul democrat popular din RPR se va schimba ca urmare a unui război economic ce va avea loc între țările socialiste și țările capitaliste care va fi câștigat de acestea din urmă, că în RPR presa nu publică realitatea“.

I-au fost confiscate 374 de tablouri și casa

Nicolae Tonitza, Cusătoreasa

Realitatea este că medicul Popovici rămâne fără libertate, fără 374 de tablouri și fără casa de pe strada Nicolae Iorga nr. 47, din București. Iar prevestirea sa cu privire la schimbarea regimului printr-un război economic, avea să se împlinească peste 25 de ani.

Nicolae Tonitza, Nud

Ani de zile fiul doctorului Popovici încearcă să recapete colecția familiei într-un proces extenuant cu Statul român. Instanța cere opinia experților care evaluează colecția compusă din mari maeştri români şi străini la câteva zeci de milioane de euro.

Licitaţia de Primăvară

Theodor Pallady, Natura statică cu flori de soc și ceșcuță

Aproximativ 20 de opere din colecţia dr. Ioan Dumitrescu-Popovici sunt prezente în Licitaţia de Primăvară din data de 27 martie 2019. Selecţia, realizată de experţii Artmark, însumează nume sonore ale artei româneşti.

Clasată la Tezaur, opera Hangița (30.000 – 50.000 €) de Nicolae Grigorescu este una dintre vedetele licitației.

Theodor Pallady, Natura statică cu lalele și ochelari

Licitația de Primăvară reprezintă un dublu eveniment. O veche colecție de artă românească se întoarce acasă, după o îndelungată viețuire în Cehia.

Artmark repatriază cu această ocazie importante opere de Tonitza (Cusătoreasă – 50.000 – 80.000 €; Trandafiri albi – 15.000 – 25.000 €; Nud – 30.000 – 60.000 €), Pallady (Natură statică cu flori de soc și ceșcuță – 25.000 – 35.000 €; Natură statică cu lalele și ochelari – 25.000 – 35.000 €), Petrașcu (Trandafiri, 9.000 – 16.000 €), Țuculescu (Peisaj din Brănești, 15.000 – 25.000 €), Băncilă (Țigăncușă cu năframă roșie, 3.000 – 5.000 €) și mulți alți artiști renumiți.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Artmark

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply