Get this Widget

Oportunitățile de business oferite de Republica Moldova

0

Republica Moldova oferă multe oportunități de business pentru investitorii din România. Dan Nuțiu, preşedintele executiv al Asociaţiei Investitorilor din România în Republica Moldova, consideră că peste Prut se pot dezvolta proiecte importante prin care companii din cele două țări își pot uni forțele pentru a ieși cu produse competitive pe piețe terțe.

Orice piață în care au loc schimburi comerciale este atractivă pentru investitori. Ținând cont și de lipsa barierelor lingvistice, de faptul că Republica Moldova este o piață emergentă și că produsele românești sunt apreciate de consumatorii din Republica Moldova, avem o imagine clară care ne artă motive importante pentru care firmele românești ar trebui să treacă granița”, apreciază Dan Nuțiu.

Puncte tari

Dan Nuțiu și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, sprijină afacerile românești din Republica Moldova

Economia Republicii Moldova are în acest moment o serie de atu-uri cu care se prezintă în fața posibililor investitori.

Preşedintele executiv al Asociaţiei Investitorilor din România în Republica Moldova nominalizează în acest sens acordurile încheiate de Republica Moldova, care au făcut ca produsele “Fabricat în Moldova” să beneficieze de scutiri de taxe pe piețe extrem de importante.

Acesta ar fi un prim aspect. Existența zonelor economice libere, a parcurilor industriale unde investitorii beneficiază de importante avantaje ar fi cel de-al doilea. Și nu aș omite și hărnicia oamenilor din Republica Moldova. Dar, țin să subliniez că sunt mult mai multe atu-uri. Aici intervenim noi, cei din Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, acordând consultanță oricărui potențial investitor. În plus, împărtășim know-how-ul dobândit de firmele din asociație”, detaliază Dan Nuțiu.

De altfel, în ultimii ani, în Republica Moldova se poate vorbi despre un mediu economic orientat spre investitori.

Cu bune și rele, important este că se fac pași, că există deschidere. Consiliul Economic de pe lângă Prim-Ministrul Republicii Moldova, Agenția de Investiții sunt organisme care militează pentru îmbunătățirea mediului investițional din Republica Moldova. Aș dori să subliniez și progresele impresionante făcute de Serviciul Vamal, Agenția de Servicii Publice s.a. În aceste momente Codul Fiscal suferă transformări. Ceea ce reprezintă o schimbare majoră, lăudabilă este solicitarea transmisă în atenția Asociaţiei Investitorilor din România de către Ministerul Finanțelor de a consulta și mediul de afaceri în elaborarea viitoarelor politici fiscale și vamale”, nuanțează Dan Nuțiu.

Puncte slabe

Reprezentantul Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova atrage atenția că firmele care își planifică o investiție peste Prut trebuie să ia în calcul și punctele slabe pe care le are în continuare Republica Moldova.

Evident că investitorii ar trebui să cunoască faptul că încă se lovesc de birocrația existentă, de un sistem juridic în multe cazuri părtinitor. Trebuie să cunoască faptul că, în ciuda unor eforturi apreciabile, nu întotdeauna vor găsi o armonizare între legislația europeană și cea locală”, punctează Dan Nuțiu.

O altă problemă este reprezentată de faptul că fenomenul emigraționist a lăsat Republica Moldova fără forță de muncă ieftină și înalt calificată. Cu toate acestea, trebuie menționat că generația tânără din această țară este foarte deschisă și dornică de a se perfecționa. “Consider că datorită noilor generații Republica Moldova nu are doar viitor ci și prezent”, subliniază Dan Nuțiu.

Oportunitățile de business oferite de Republica Moldova

Deschizând facilități de producție în Republica Moldova, companiile românești vor avea acces către Rusia și către toate statele CSI. Asociația Investitorilor din România își propune să contribuie, atât la dezvoltarea afacerilor proprii în Republica Moldova, prin ajutorarea reciprocă a membrilor Asociației, cât și la atragerea a noi investitori din România în Republica Moldova. Totodată, Asociația, își propune susținerea și promovarea companiilor din Republica Moldova care doresc să activeze în România. Ne propunem să trasăm linia dezvoltării şi consolidării prestigiului mediului de afaceri din România în Republica Moldova. Ne dorim să devenim o componentă esențială în armonizarea legăturilor dintre România și Republica Moldova, să contribuim la bunăstarea oamenilor din Republica Moldova oferindu-le alternative viabile aici, la ei acasă. Pentru că doar ÎMPREUNĂ, ACUM putem reuși!”.

Companii românești în Republica Moldova

Datele statistice indică faptul că 1.650 de companii cu capital din România sunt înregistrate peste Prut, doar că numărul celor funcționale este situat undeva sub 500.

Nu există o cotorizare exactă a investițiilor totale realizate de aceste firme în țara vecină, ceea ce se știe însă este că investițiile membrilor Asociaţiei Investitorilor din România în Republica Moldova se cifrează la peste 250 milioane euro.

Sistemul bancar, comerțul și domeniul farmaceutic sunt principale domenii în care se regăsesc investiții din România, urmate de domeniul textil. Dacă pentru comerț și domeniul farmaceutic am răspuns mai sus, în ceea ce privește sistemul bancar consider că însănătoșirea acestuia în ultimii ani în Republica Moldova a determinat decizia de a investi și a dezvolta entitățile prezente în Republica Moldova”, conchide Dan Nuțiu.

Autor: Ștefania Enache/ Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply