Get this Widget

Ordinea Zilei a organizat la LLMM, în Chișinău, o oră interactivă cu tema ”Vocație și Viitor”

0

Tinerii de astăzi reprezintă viitorul de mâine. Și este foarte important să le atragem atenția, să dialogăm și mai mult decât atât, să credem în ei, pentru că de la încredere pornește totul. Cu acest gând, ”Ordinea Zilei” a acceptat invitația de a susține o lecție deschisă în fața clasei a IX-a a Liceului de Limbi Moderne și Management din Chișinău, la invitația Tatianei Țugulschi, diriginte. Evenimentul a avut loc miercuri, 21 noiembrie , iar adolescenții s-au arătat interesați de tema aleasă – ”Vocație și viitor”. 

A șaptea lecție. O oră unde oboseala începe să își spună cuvântul. Din start ne-am propus să interacționăm, mai mult să vorbim, din suflet, cu suflet. Dar, spre surprinderea noastră am găsit un grup semnificativ de tineri, dornici să asculte mai mult decât să vorbească și să afle informații noi. Aflați la granița între copilărie și maturitate, tinerii au ascultat cu atenție prezentarea făcută de colega noastră Stela Rusnac, jurnalist, specialist în sociologie și psihologie. Iar la final, când s-au dezghețat un pic, elevii clasei a noua s-au implicat direct în discuții. Absorbiți de subiect, chiar și după ce a sunat clopoțelul la sfârșitul orei, tineri au mai rămas pentru câteva minute în clasă.

De ce vocație și viitor?

În prezentarea desenată pe tablă, Tatiana Țuguschi a scris că alegerile viitoare, vocația, decizia, toate se învârt în jurul unui singur cuvânt și acestea este – EU. Fiecare tânăr de astăzi este cel care va trebui să facă alegerile singur pentru viitor. Îl pot influența părinții sau nu? Poate fi obligat să facă ceea ce nu îi place? În orice situație s-ar afla, concluzia este că alegerea viitoarei meserii aparține tânărului de astăzi, viitorului specialist de mâine.

Stela Rusnac a prezentat această temă folosind scheme grafice și teste de personalitate. De acestea din urmă, tinerii s-au arătat foarte interesați. O evaluare de un prim nivel.

Ideea de la care am pornit noi, organizatorii, este una cât se poate de simplă. Poate pasiunea noastră din copilărie să ne ajute în a ne găsi meseria potrivită? Răspunsul este categoric DA. Desenăm, scriem, ne jucăm de-a doctorii, pompierii sau polițiștii, ne pasionează fotografia sau bucătăria. Toate acestea dacă nu se vor transforma în meserii, cu siguranță că vor ajuta în alegerea potrivită. Ocupația de astăzi, chiar și sportul, va ajuta în jobul de mai târziu prin simplul fapt că activitățile sportive disciplinează. Și exemplele ar putea continua.

Ordinea Zilei a oferit la această oră interactivă caiete, pixuri, iar în final le-a oferit participanților fructe și dulciuri, așa că ora a fost un real succes. Mulțumim dirigintelui Tatiana Țugulschi și administrației liceului LLMM, pentru invitație și, cu siguranță, vom reveni, cu mare drag, și altădată.

Menționăm că ora face parte dintr-un program inițiat de LLMM, a cărui tematică este ”Antreprenoriatul” – ce înseamnă o activitate economică, aspecte legate de evoluție, trecut, prezent și viitor, organizare internă și externă, a societăților comerciale.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Stelly Rusnac
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply