Get this Widget

Otrava din farfurii: În alimentele consumate de europeni, s-au găsit urme de perturbatori endocrini

0

ONG-ul francez Generations Futures susține că în alimentele consumate de europeni, s-au găsit urme de perturbatori endocrini. Reprezentanţii Generations Futures au analizat cel mai recent raport publicat de Autoritatea europeană pentru securitatea alimentelor (EFSA) ce vizează reziduurile de pesticide detectate în alimente.

În urma analizei raportului, care se bazează pe date din 2016, autorii studiului au la concluzia că 96% din totalul eşantioanelor analizate se află în limite legale şi că 51% dintre eşantioane erau lipsite de orice reziduu cuantificabil. Reprezentanții ONG-ului francez au atras însă atenția asupra procentului rămas de 49% din totalul probelor analizate, în care urme cuantificabile de pesticide au fost detectate. Generations Futures susține că, din cele 109.843 de eşantioane vizate, 69.433 conţineau reziduuri de pesticide ce ar conţine perturbatori endocrini prezumaţi. “Peste şase reziduuri de pesticide din 10 cuantificate în alimentaţia europeană sunt perturbatori endocrini prezumaţi“, se afirmă într-un comunicat dat publicităţii de acelaşi ONG francez.

Pentru acest studiu, ONG-ul s-a bazat pe baza de date TEDX, care repertorizează moleculele suspectate că ar avea un efect de perturbare endocrină.

Nu există o listă a perturbatorilor endocrini“, aşa cum este cazul pentru substanţele cancerigene, iar această bază de date este “fără îndoială cea mai amplă“, a declarat pentru AFP directorul ONG-ului menţionat, Francois Veillerette.

Perturbatorii endocrini sunt substanţe sau amestecuri chimice capabile să interfereze cu sistemul hormonal. Ei pot avea efecte negative asupra creşterii, fertilităţii, comportamentului şi se pot afla la originea anumitor tipuri de cancer.

Aceste substanţe pot fi prezente în detergenţi, materiale plastice, produse cosmetice, textile, vopseluri şi în anumite pesticide.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto:Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply