Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

Pentru unii mumă, pentru alții…Profesorii nu-și primesc salariile înainte de Paște

0

Profesorii nu-și primesc salariile înainte de Paște, chiar dacă Guvernul a ieșit public și a anunțat că bugetarii își vor încasa banii înainte de perioada sărbătorilor. Informația vine de la Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“, care solicită Executivului să precizeze clar categoriile de bugetari care beneficiază de această facilitate.

S-a indus ideea în spațiul public că toți bugetarii își vor primi salariile în această săptămână, lucru total neadevărat. Salariații din învățământ își vor primi banii în cont după sărbători. În plus, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ solicită Ministerului Educației Naționale să ia toate măsurile necesare pentru corectarea programului de salarizare EDUSAL, astfel încât toți angajații din învățământ să-și primească salariile săptămâna viitoare. Înțelegem că, în momentul în care se fac mai multe schimbări de ordin financiar-contabil, pot apărea probleme, însă acestea trebuie remediate în regim de urgență pentru ca salariații să nu fie afectați în niciun fel“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.

Ca urmare a problemelor apărute în ultima perioadă, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” solicită implicarea premierului Viorica Dăncilă, pentru soluționarea acestora. “Cerem acest lucru deoarece situațiile apărute nu țin exclusiv de Ministerului Educației Naționale și trebuie rezolvate la nivelul Guvernului”, au precizat sindicaliștii.

În cursul zilei de marți, premierul Viorica Dăncilă a declarat că salariile bugetarilor vor fi plătite în această săptămână, înainte de Paşte, acest lucru neputându-se întâmpla însă şi în privinţa pensiilor. “Salariile vor intra săptămâna aceasta, înainte de Paşti. Pensiile nu şi am să vă explic şi de ce: de obicei, pensiile se dau între 14 şi 27 ale lunii. Dacă le dăm acum, va fi o perioadă foarte mare până când pensionarii vor lua următoarea pensie. În plus, abia am terminat cu pensiile pe luna trecută. Este foarte greu să tipărim fluturaşii de pensie“, a precizat șefa Executivului.

Mâna care nu cere…

La rândul său, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat faptul că vor primi salariile înainte de Sărbătorile pascale doar bugetarii care au solicitat acest lucru. “Bugetarii care au cerut. Asta este ceea ce doamna prim-ministru a spus foarte clar. Pentru că asta au solicitat. Nu poţi să-i dai celui care nu solicită. Cei care nu au făcut solicitare nu primesc mâine. Primesc când au data de salariu. (…) Din punct de vedere al Ministerului de Finanţe, noi am comunicat şi discutat de fiecare dată cu fiecare structură centrală în parte şi am creat acel ordin de ministru în care sunt stipulate toate acele structuri care au decis să dea salariul în data de 5 aprilie. Acesta a fost atributul Ministerului de Finanţe, asta am făcut“, a afirmat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a semnat ordinul privind stabilirea unor măsuri pentru plata salariilor aferente lunii martie 2018, decizia fiind publicată marţi în Monitorul Oficial. Nu doar dăscălii lipsesc din categoria angajaților de la stat care își iau lefurile înainte de Paște, ci și lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne. În schimb, parlamentarii s-au bucurat de miercuri de îndemnizații.

Ordinul semnat de ministrul Finanțelor prevede că, pe 5 aprilie, angajații din următoarele instituții își primesc salariile în avans: Curtea de Conturi, Consiliul Concurenţei, Secretariatul General al Guvernului, ministerele Finanţelor, Justiţiei, Tineretului, Mediului, Transporturilor, Sănătăţii, Comunicaţiilor, Economiei, Energiei, Turismului, Mediului de Afaceri, Apelor şi Pădurilor, pentru Relaţia cu parlamentului, Consultării Publice şi pentru Românii de pretudindeni.

De asemenea, pe lista instituţiilor ai căror angajaţi vor primi salariile înainte de Paşte se mai află Ministerul Public, SRI, SPP, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, CNCD, Agerpres, Institutul Cultural Român, CSM, AEP, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter personal, Autorittea pentru Administratrea Activelor Statului, Autoritatea naţională pentru Restituirea proprietăţilor, Academia Oamenilor de Ştiinţă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, ANI, Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenţiei, Autoritatea Naţională pentru Administrare şiu Reglementare în Comunicaţii.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto:Pixabay.com/ Eugen Teodorovici Facebook

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply