Get this Widget

Piața taxează ieșirile consilierului Darius Vâlcov. ROBOR continuă să urce

0

Lupta pe care PSD-ALDE a început-o cu ROBOR se transformă într-un motiv de îngrijorare națională. Dacă inițial toate aceste declarații belicoase emise în spațiul public de „marii experți” ai actualei puteri politice păreau doar niște prostioare amuzante, lucrurile încep să devină critice. 

Ieșirile necontrolate ale consilierului Darius Vâlcov sunt taxate de piața monetară, iar efectele ajung să se simtă în buzunarele românilor cu credite la banci. La fel se întâmplă și în piața valutară, unde leul nu mai are nicio forță pentru a se redresa.

Politicile PSD-ALDE au doborât leul

În ciuda apetitului pentru risc manifestat pe piețele internaționale, care a adus aprecierea monedelor din regiune, leul continuă să sufere de pe urma politicilor economice populiste ale PSD-ALDE.

Cursul euro a urcat de la 4,7594 lei la 4,7617 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,762 și 4,769 lei, semn că banca centrală a privit cu mai multă atenție către piață, pentru a menține euro sub pragul de 4,77 lei, care a devenit noua țintă pentru investitori.

Cursul dolarului american a urcat ușor de la 4,1876 la 4,1885 lei, profitând de aprecierea monedei unice. Cotațiile din piață s-au menținut la valorile de acum două zile de 4,187 – 4,20 lei.

Moneda elvețiană s-a tranzacționat pe piețele internaționale între 1,135 și 1,138 franci/euro, iar media ei a alunecat de la 4,1939 la 4,1880 lei.

Preţul gramului de aur a scăzut pe piața locală la 178,5812 lei, în timp ce pe piețele internaționale valoarea unciei de aur a coborât la.325,99 dolari.

ROBOR continuă să urce

Indicii ROBOR au revenit pe panta ascendentă. Se pare că piața monetară a devenit foarte sensibilă la fiecare ieșire publică a consilierului Darius Vâlcov, al cărui discurs se îndreaptă, în special, către caracterul pozitiv al OUG 114.

Indicele la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,29%,  cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, după două zile de stagnare la 3,28%, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 3,41%.

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, a revenit la 3,50% iar cel la 12 luni la 3,55%.

Pulsul celorlalte valute din regiune

Monedele din regiune s-au apreciat ușor față de euro. Cea poloneză s-a tranzacționat între 4,327 și 4,344 zloți, iar cea maghiară în culoarul 316,8 și 318,2 forinți.

Optimismul investitorilor  cu privire la încheierea unui acord comercial între SUA și China, dar și speranțele că Londra va evita un Brexit dur au avut ca efect aprecierea euro la 1,1345 – 1,1373 dolari.

Piețele așteptau, de asemenea, discursul din fața Senatului SUA al președintelui Rezervei Federale americane, pentru a descoperi care vor fi deciziile din acest an în privința creșterii dobânzii-cheie, după ce aceasta a  fost majorată de patru ori anul trecut

Indicele bitcoin calculat de Bloomberg se situa marți la prânz la 3.789 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00. Rubrica este realizată de Radu Georgescu – DOMUS M&D

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply