Get this Widget

Premieră medicală națională

0

O echipă de medici de la Centrele Ares, formată din dr. Vlasis Ninios, dr. Iulian Călin, dr. Daniela Anghelina și dr. Crina Rădulescu, a realizat o premieră medicală națională. Ei au efectuat o intervenție minim invazivă, prin care unui pacient în vârstă de 70 de ani i-au fost corectate simultan două valve ale inimii: valva mitrală și valva tricuspidă.

Pacientul care a beneficiat de această intervenție suferea de o formă mixtă de cardiomiopatie. Practic, ventriculele inimii sale erau foarte dilatate, iar cele două valve care realizează comunicarea cu atriile fuseseră afectate. Ca urmare, în loc să circule unidirecțional, sângele său se întorcea din atrii în ventricule.

Starea pacientului era gravă

Starea pacientului era una gravă, el fiind internat la terapie intensivă, iar prognosticul era rezervat. Bărbatul de 70 de ani era extrem de slăbit, obosea la cel mai mic efort și ramânea constant fără aer.

În urma analizelor, medicii au constatat că, în cazul său, o intervenție chirurgicală (tratamentul standard pentru regurgitarea tricuspidiană în România) era prea riscantă.

Din aceste motive, cei trei medici – dr. Vlasis Ninios, dr. Iulian Călin, dr. Daniela Anghelina și dr. Crina Rădulescu- au decis că singura șansă de salvare este o intervenție minim invazivă pentru corectarea defectului celor două valve.

Prin intermediul unor catetere introduse în artera femurală, pacientului i-au fost implantate și avansate până la nivelul inimii două dispozitive MitraClip care au prins foițele valvei mitrale, reducând regurgitarea sângelui. Ulterior, echipa a hotărât să rezolve și problema valvei tricuspide cu ajutorul dispozitivelor MitraClip.

Sunt multe premiere legate de acest pacient: în primul rând este prima reparare percutană a valvei tricuspide, în al doilea rând este prima reparare simultana a celor două valve: tricuspidă și mitrală. Este cunoscut faptul că valva tricuspidă este greu de tratat. Nu doar pentru că are trei foițe, deci o anatomie mai complexă în comparație cu valva mitrală. Este pe partea dreaptă, are o fiziologie diferită: presiunea este mai mică, ventriculul drept este o structura mai slabă, structurile de sub valvă sunt foarte dense, foarte groase. Din păcate, chirugia a eșuat în ultimii zece ani să îi trateze pe acești pacienți. Toate registrele și toate datele și studiile au arătat că pacienții nu au niciun beneficiu. În plus, prin definiție, acești pacienți cu probleme tricuspidiene sunt foarte bolnavi, iar chirurgia nu-i poate trata fără un risc foarte mare” a declarat dr Vlasis Ninios.

Cel puțin 10-20% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă au regurgitare mitrală și un număr mai mare are regurgitare tricuspidiană. În cazul acestor pacienți, intervenția minim-invazivă poate însemna o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

Autor: Sofia Filip
Foto: Centrele Ares

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply