Get this Widget

Premiile Cesar 2019

0

Premiile Cesar 2019 și-au desemnat câștigătorii, într-o gală care a avut loc vineri seară la Paris. Filmul “Jusqu’a la garde”, regizat de Xavier Legrand, a fost marele câştigător.

“Jusqu’a la garde” prezintă un un portret sumbru al unei familii dezbinate în urma unor acte de violenţă domestic. Filmul spune povestea unui băiat, Julien (interpretat de Thomas Gioria), care este obligat prin decizie judecătorească să îşi împartă timpul între locuinţele mamei sale (Lea Drucker) şi tatălui său (Denis Menochet) – pe care îl consideră un monstru violent -, în urma divorţului amar al părinţilor lui.

“Jusqu’a la garde”, debutul în lungmetraj al regizorului şi scenaristului Xavier Legrand,  s-a impus la patru categorii de premii, scrie AGERPRES. Astfel, filmul a câștigat premiul la categoriile “cel mai bun film”, “cea mai bună actriţă în rol principal” (Lea Drucker), “cel mai bun scenariu original” (Xavier Legrand) şi “cel mai bun montaj”.

Patru premii pentru o poveste filmată în România

Un alt mare câştigător al galei de vineri seară de la Paris a fost filmul “The Sisters Brothers”, regizat de Jacques Audiard. Acest lungmetraj, coprodus de Mobra Films – casa de producţie a cineastului român Cristian Mungiu – şi filmat parţial în România, a câştigat tot patru trofee, impunându-se la categoria “cel mai bun regizor” (Jacques Audiard) şi trei categorii tehnice – “cel mai bun sunet”, “cea mai bună imagine” şi “cele mai bune decoruri”.

Premiul pentru cel mai bun actor a fost câştigat de Alex Lutz, protagonistul filmului “Guy”.

Premiile secundare de interpretare au fost atribuite actorilor Karin Viard (“Les Chatouilles”) respectiv Philippe Katerine (“Le Grand Bain”).

Premiul pentru scenariu adaptat a revenit în acest an filmului “Les Chatouilles”.

La categoria “cel mai bun film străin” s-a impus lungmetrajul “Shoplifters”, regizat de cineastul nipon Hirozaku Kore-Eda. Acest lungmetraj a câştigat trofeul Palme d’Or la ediţia din 2018 a Festivalului de la Cannes.

Pelicula “Sheherazade” a câştigat vineri seară trei premii Cesar: cel mai bun film de debut, cel mai bun actor debutant (Dylan Robert) şi cea mai bună actriţă debutantă (Kenza Fortas).

La categoria “cel mai bun lungmetraj de animaţie” s-a impus pelicula “Dilili a Paris”.Premiul Cesar onorific, decernat pentru întreaga carieră, a revenit în acest an actorului, regizorului şi producătorului american Robert Redford, în timp ce premiul Cesar decernat de public (trofeu atribuit filmului cu cel mai mare număr de spectatori în Franţa în 2018) a revenit comediei “Les Tuche 3”.

Autor: Victoria Preda
Foto: Jusqu’a la garde Facebook

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply