Get this Widget

Președintele României Klaus Iohannis a oferit distincții unor personalități din Republica Moldova

0

În ajunul Micii Uniri din 24 ianuarie, când se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, președintele Klaus-Werner Iohannis a conferit distincții unor personalități din Republica Moldova. Distincțiile au fost înmânate, într-o ceremonie festivă, de către ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. 

Pentru merite deosebite, au fost nominalizate două personalități marcante ale Republicii Moldova, Gheorghe Bălan, fost vicepremier, negociator pentru relația cu Transnistria, și Ana Bantoș, cunoscut critic și istoric literar, autor de monografie, specialist media pe segmentul radio.

În semn de înaltă apreciere, ”pentru contribuția importantă avută la consolidarea Parteneriatului strategic dintre România și Republica Moldova, prin inițiative menite să aprofundeze interconectarea societăților din cele două state”, Președintele României, prin intermediul diplomației de la Chișinău a conferit Ordinul Național ”Pentru Merit” în grad de Comandor lui Gheorghe Bălan, vicepremier responsabil pentru politicile de reintegrare (2016-2018) în Guvernul Republicii Moldova.

Ambasadorul Daniel Ioniță a povestit că Gheorghe Bălan este fostul șef al Biroului pentru reintegrare din perioada 2010-2016, fiind reprezentant al Republicii Moldova în negocierile pentru diferendul transnistrean în format 5+2.

În toți acești ani, dar cu predilecție în perioada în care Gheorghe Bălan a fost negociator în formatul 5+2, Guvernul moldovean a inițiat procese complexe privind rezolvarea unor dosare importante pentru ambele maluri ale Nistrului, prin promovarea, susținerea și implementarea unor protocoale privind: școlile cu predare în grafie latină situate în stânga Nistrului, accesul liber pentru proprietari și fermieri la terenurile agricole de pe traseul Tiraspol-Râbnița, deschiderea circulației pe podul Gura Bâcului-Bâcioc, apostilarea diplomelor de studii eliberate de Universitatea ”Taras Șevcenko” din Tiraspol, restabilirea conexiunilor de telefonie dintre cele două maluri ale Nistrului”, a spus, în alocuțiunea de prezentare, diplomatul român.

În același context, criticului și istoricului literar Ana Bantoș i-a fost înmânat Ordinul ”Meritul Cultural” în Grad de ”Ofițer”, Categoria ALiteratură, conferit de Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, în semn de apreciere pentru contribuția importantă pusă în slujba promovării culturii, limbii și spiritualității românești în Republica Moldova, contribuind, pe această cale, la întărirea relațiilor bilaterale pe termen lung.

Ambasadorul Daniel Ioniță a ținut să sublinieze că ”Ana Bantoș este un foarte apreciat critic și istoric literar din R. Moldova. Are peste 200 de studii și articole, inclusiv o monografie, două culegeri de articole și o programă analitică”.

Ghorghe Bălan, prezent la ceremonie cu persoanele dragi inimii sale, a ținut să mulțumească, în primul rând familiei, pentru susținere continuă și acceptare a programului de lucru, uneori cu un volum prea mare. Domnia sa a ținut să precizeze în finalul discursului său că încă mai are multe de făcut și lucrurile mari pe care le va înfăptui de acum înainte se vor vedea.

     La rândul său, criticul și istoricul literar Ana Bantoș a afirmat că această distincție a statului român simbolizează importanța promovării valorilor culturale românești și a mulțumit pentru că este alături de dumneaei Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Atât în deschiderea evenimentului, cât și la final, ambasadorul Daniel Ioniță a promis că va transmite gândurile frumoase, exprimate prin viu grai de cele două personalități din Republica Moldova, celor de acasă.

Anul 2019 este un an extraordinar, bogat în momente unice, 160 de ani de la Mica Unire, 30 de ani de la Revoluția din 1989, ceea ce a reprezentat o altă etapă importantă în viața românilor, 12 ani de la aderarea la spațiul comunitar european și anul în care România deține Președinția Uniunii Europene.

Acestea au fost momentele punctate de însuși oficialul român, care a ales,  ziua de înmânare a distincțiilor personalităților Republicii Moldova să fie una specială.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Ordinea zilei
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply