Get this Widget

Prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

0

Sancţiunile Washingtonului împotriva Teheranului au afectat exporturile de ţiţei Iranian au efect asupra prețului petrolului, care vineri a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani. La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a urcat vineri la 82,79 dolari, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014. În trimestrul trei, cotaţia barilului de petrol Brent a crescut cu peste 4%.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol “light sweet crude” cu livrare în luna noiembrie a urcat cu 1,03 dolari, ajungând la 73,35 dolari, cel mai ridicat nivel din iulie, scrie AGERPRES.

Începând din 2016, Iranul a redevenit un important exportator mondial de petrol după suspendarea sancţiunilor internaţionale, ca urmare a acordului privind programul nuclear iranian, astfel că în luna aprilie 2018 Iranul a exportat peste 2,6 milioane barili de petrol pe zi. Conform acestor date, Iranul este al treilea mare exportator de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), după Arabia Saudită şi Irak.

Retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul presupune însă că Washingtonul va reintroduce sancţiuni împotriva Iranului în 4 noiembrie.

Piaţa este în fierbere, deoarece data impunerii sancţiunilor se apropie. Furnizarea de ţiţei se va reduce“, a avertizat analistul Phil Flynn, de la Price Futures Group în Chicago.

Washingtonul cere cumpărătorilor de ţiţei iranian să-şi reducă importurile la zero pentru a forţa Teheranul să negocieze un nou acord nuclear şi să-şi reducă influenţa în Orientul Mijlociu.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply