Get this Widget

Primăria Capitalei a semnat un parteneriat strategic cu Banca Mondială

0

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, și Tatiana Proskuriakova, reprezentantul Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, au semnat un memorandul de asistenţă tehnică între Municipiul Bucureşti şi Banca Mondială.

Cinci domenii principale

Prin acest parteneriat strategic, Bucureștiul va beneficia sprijinul Băncii Mondiale în cinci domenii principale:

  • elaborarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) a municipiului Bucureşti, planificarea şi gestionarea investiţiilor de capital;
  • regenerarea urbană a centrului istoric al Bucureştiului;
  • îmbunătăţirea funcţiilor şi a rezultatelor dezvoltării economice locale;
  • identificarea mecanismelor durabile şi accelerate pentru îmbunătăţirea performanţei programului de reducere a riscului seismic al Bucureştiului;
  • avansarea implementării Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru zona Bucureşti-Ilfov.

Consider că acest parteneriat cu Banca Mondială va fi important în găsirea unor soluții la multitudinea de probleme ale Bucureștiului și Zonei Metropolitane.

Dorim să avem o infrastructură metropolitană la fel de extinsă și bine dezvoltată ca a Madridului, un sistem de transport public la fel de eficient ca cel al Berlinului, zone pietonale la fel de extinse ca cele ale Romei, design urban de aceeași calitate ca în Lisabona si o planificare urbană la fel de bună ca în Barcelona.

Noi ne dorim nu numai să accelerăm ritmul investițiilor, la adevăratul potențial al Bucureștiului, ci și să creștem calitatea și eficiența investițiilor făcute, iar experiența Băncii Mondiale ne va ajuta, cu siguranță, să atingem acest deziderat.

Având în vedere experienţa vastă a Băncii Mondiale, atât la nivel naţional cât şi internaţional, şi având în vedere necesităţile Municipiului Bucureşti, consider că un astfel de parteneriat este de bun augur – atât pentru administraţia locală, cât şi pentru bucureşteni.

Parteneriatul între cele două instituţii îşi propune să rezolve două probleme majore ale Bucureştiului. Pe de o parte, prin intermediul acestui acord, se va elabora prima strategie integrată de dezvoltare a Bucureştiului – capitala României fiind probabil singura capitală din UE care a funcţionat aproape 30 ani fără o strategie clară de dezvoltare. Pe de altă parte, se doreşte o accelerare a proiectelor şi programelor de investiţii din capitală. Conform estimărilor Băncii Mondiale, în perioada 2007-2015 Bucureştiul ar fi putut aloca aproximativ 750 milioane euro extra pentru investiţii de capital“, a declarat Gabriela Firea.

Noua strategie de țară

La rândul său, Tatiana Proskuriakova a explicat că, în cadrul noii strategii de ţară pentru România, Banca Mondială pune accentul pe sprijinul acordat municipalităţilor, ajutându-le să devină mai competitive şi să profite cât mai mult de activele locale.

Noul proiect de asistenţă tehnică va ajuta Primăria Bucureşti nu numai să aibă o abordare strategică şi mai eficientă privind dezvoltarea economică şi urbană, ci şi să gestioneze două dintre principalele probleme ale oraşului – rezilienţa seismică şi mobilitatea urbană“, a adăugat Proskuriakova.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Gabriela Firea Facebook

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply