Get this Widget

Primarii acuză. Ineficienţa guvernamentală este transferată administraţiilor locale

0

Primarii marilor orase din România vin cu acuzații grave la adresa Guvernului Dăncilă. Edilii acuză faptul că ineficienţa guvernamentală este transferată administraţiilor locale.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susține că, prin proiectul de buget, municipalitatea bucureşteană pierde 80 milioane de euro. Edilul Bucureștiului îi cere premierului Viorica Dăncilă să găsească o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme.

În ceea ce priveşte Primăria Capitalei, potrivit proiectului de buget, noi pierdem aproape 80 de milioane de euro exact în acest an în care ar trebui să achităm creanţa ELCEN, în jur de 230 milioane de euro, când demarăm construirea spitalului metropolitan doar din surse proprii şi când achităm cele 400 de autobuze euro 6. De aceea, am făcut apel la doamna prim-ministru. I-am explicat toate facturile pe care trebuie să le achităm anul acesta. (…) Deşi Primăria Capitalei pare că are un buget mare, atunci când îl raportezi la cheltuielile pe care trebuie să le facem pentru a creşte calitatea vieţii, şi în Bucureşti banii sunt foarte puţini. Aşteptăm de la doamna prim-ministru o reacţie. (…) Sperăm ca după şedinţa de Guvern să dea un răspuns în ceea ce priveşte toate procentele pentru primăriile din ţară şi pentru Primăria Capitalei, care are o pierdere de 80 milioane de euro, o pierdere foarte mare, o pierdere consistentă. Nu aş vrea să ne considerăm pedepsiţi“, a punctat Firea.

Ce acuzații fac primarii

La rândul său, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a atras atenția că administraţiile locale pierd sume importante raportat la bugetul pe care l-au avut în 2017, prin faptul că nu se vor mai plăti de la buget prestaţiile sociale şi vor fi lăsate în seama bugetelor locale.

Spre deosebire de 2017, municipalităţile, primăriile primeau 41,75% din impozitul pe venit. Pentru a compensa scăderea de la 16 la 10%, pierderile aferente, primăriile ar fi trebuit să primească un procent de 67%. Este o chestiune matematică. Noi ne-am asumat o pierdere de 7 puncte procentuale şi ne-am declarat mulţumiţi şi cu 60%, lucru care a fost acceptat de către doamna prim-ministru şi domnul ministru de Finanţe. Pe cale de consecinţă, este o problemă rezolvată. Dânşii ne-au spus, în schimb, că urmează să nu mai cuprindă în buget anumite sume care contribuiau la povara socială referitor la însoţitori, la zona socială şi care era suportată din TVA, dânşii au spus că iau în calcul să nu. Le-am explicat că primăriile vor fi foarte afectate de acest lucru şi că este o pondere semnificativă în buget. Dânşii au rămas să analizeze şi sperăm ca în cursul zilei de astăzi să ne dea vestea cea bună“, a explicat Negoiţă.

67% a fost propunerea AMR, nu 60%. Primăria Capitalei pierde. Nu am văzut nicio referire în această postare la faptul că bucureştenii pierd. (…) Ne va fi foarte greu să plătim creanţa ELCEN ca să nu mai fie probleme cu apa caldă în Bucureşti. (…) Aici e lovitura, la termoficare“, a completat Gabriela Firea, referindu-se la cifrele anunţate de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Noi poveri pentru administrațiile locale

Și primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a acuzat că o ineficienţă guvernamentală este transferată administraţiilor locale.

Cifra pe care a scris-o Liviu Dragnea şi pe care ne-a zis-o şi reprezentantul Guvernului am eliminat-o. Am fost generoşi spunând că nu 67% să primim, ci doar 60%. Generozitatea a fost chinuită atâtea zile, am fost şi umiliţi, iar astăzi ni s-a spus: veţi primi 60%, dar preluaţi toate cheltuielile sociale. Mai mult de atât ne-a şi confirmat Guvernul că în 2017 a fost un cost şi în 2018, când ei administrau acest sistem social, s-a dublat, deci o ineficienţă guvernamentală ne-o transferă nouă cu cheltuieli majore. (…) 60% era o zonă de echilibru foarte grea, în momentul în care vom prelua şi socialul va fi dezastru“, a susţinut Gheorghe Falcă.

O delegaţie a Asociaţiei Municipiilor din România s-a întâlnit miercuri la sediul Guvernului cu premierul Viorica Dăncilă pentru a discuta pe tema proiectului legii bugetului pe 2019.

Din delegaţie au făcut parte preşedintele AMR, Robert Negoiţă, primar al Sectorului 3, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, primarii municipiilor Cluj-Napoca, Ploieşti, Arad, Emil Boc, Adrian Dobre, respectiv Gheorghe Falcă.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Arhiva OZ

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply