Get this Widget

Profesorii vor statut de autoritate publică

0

Profesorii vor statut de autoritate publică. Solicitarea lor vine pe fondul creșterii incidentelor în care cadrele didactice sunt agresate de părinți sau elevi. Tot mai des ies la lumină evenimente neplăcute care au loc în diferite instituții de învățământ, evenimente care au în centru profesori bătuți, înjurați.

Fie că sunt nemulțumiți de notele primite de copiii lor, fie că sunt revoltați de comportamentul cadrelor didactice, mulți părinți au ajuns “să-și facă singuri dreptarte” și să utilizeze pumnul în “dialogul” cu cel care le educă odrasla.

Și anumiți elevi manifestă comportament agresiv față de profesorii lor, în ultima perioadă existând destul de multe exemple în acest sens.

Cel mai recent incident a avut loc chiar săptămâna trecută, la Şcoala Gimnazială Dragoş Vodă din judeţul Călăraşi, unde învăţătoarea clasei a III-a a fost bătută de mama a doi copii cărora le predă. Părintele agresor a fost nemulţumit că unul dintre copii a primit calificativul “Insuficient”. Agresiunea a avut loc în sala de clasă, în faţa elevilor. În urma incidentului, directorul unităţii de învăţământ a alertat Poliţia, precum şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi.

Pe acest fond, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Parlamentului României să accepte solicitarea potrivit căreia cadrele didactice să primească statutul de autoritate publică.

Este de-a dreptul şocant ce s-a întâmplat în această unitate de învăţământ cu una dintre colegele noastre, care nu a făcut altceva decât să îşi facă meseria. Este un nou caz de violenţă în şcolile din România şi cerem imperativ Ministerului Educaţiei Naţionale să nu-l transforme într-o statistică banală. Solicităm intervenţia instituţiilor abilitate pentru a ancheta acest caz, dar nu este suficient. Avem nevoie de pază în şcoli, altfel, oricine poate intra în unitatea de învăţământ să agreseze cadre didactice sau elevi şi o poate face cu mare uşurinţă. În plus, cerem Parlamentului României să urgenteze votarea proiectului de lege prin care cadrul didactic să capete statutul de autoritate publică, ceea ce ar face ca pedepsele pentru agresori să fie mult mai mari şi să descurajeze astfel de comportamente. Dacă nu aplicăm măsuri să descurajăm agresorii, transformăm şcoala într-un loc în care pericolul poate fi la orice pas“, a declarat preşedintele FSLI Simion Hăncescu.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply