Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

Pulsul economiei: Companiile de impact aflate în insolvență au o valoare a activelor imobilizate de 1,22 miliarde euro

0

Analizele experților CITR arată că, în 2017, numărul companiilor românești de impact intrate în insolvență  a scăzut cu aproximativ 7% față de anul precedent. În schimb, companiile de impact cu capital privat aflate în insolvență aveau la 31 decembrie 2017 o valoare a activelor imobilizate de 1,22 miliarde de euro, în creștere cu aproximativ 15% față de finalul anului 2016.

Studiile CITR Group relevă faptul că societățile de impact sunt companii cu active de peste 1 milion de euro, care generează aproximativ 70% din cifra de afaceri cumulată la nivel național, motorul economiei autohtone.

De asemenea, datele ONRC arată că, în același interval, numărul total al companiilor din România intrate în procedură de insolvență a crescut în anul 2017 cu aproximativ 9% față de anul 2016 (de la 8.371 de companii intrate în insolvență în anul 2016, la 9102 în anul 2017).

În acest context, este important ca odată ce o companie de impact intră în insolvență, să se facă eforturi spre identificarea modalităților de restructurare, fie că sunt finanțări externe, restructurări operaționale sau financiare, pentru a le întoarce sănătoase în economie.

“Ca practicieni în insolvență, primul nostru obiectiv este de a redresa companiile, de a le reintroduce în fluxul economic. În portofoliul actual al CITR, 36% dintre companii se află în diverse etape de restructurare, un procent de șase ori mai mare decât media națională de reorganizări, de 6,6%. Numai în 2017, peste 2000 de locuri de muncă au fost salvate prin procedura de reorganizare a societăților aflate sub administrarea CITR. Cu alte cuvinte, este important să ne uităm la componenta calitativă a insolvențelor acestor companii de impact”, a menționat Andreea Cionca-Anghelof, Managing Partner CITR, parte a CITR Group.

Totalul insolvențelor de impact în anul 2017 a implicat un număr de 14.200 de angajați, cu 25% mai puțin decât în 2016, când în rândul companiilor de impact cu capital privat intrate în insolvență s-au numărat companii cu peste 1000 de angajați fiecare, precum: Prospecțiuni SA, Swat Force International SRL, Right Betting SRL și Grup Est Security SRL.

“S-a vorbit cu entuziasm despre creșterea economică a României, însă dacă ne uităm la evoluția companiilor de impact, ne păstrăm rezervați. Numărul insolvențelor poate induce în eroare, în timp ce cu adevărat relevant este impactul acestora asupra economiei, impact tradus prin valoarea activelor imobilizate și prin cifra de afaceri. Scăderea de 7% a numărului companiilor de impact nu este, firește, un indicator care să arate o însănătoșire solidă a mediului de afaceri sau a economiei, mai ales pentru că vorbim de o creștere a valorii acestor companii insolvente cu 15%, din punct de vedere al activelor imobilizate, și de peste 30%, dacă ne uităm la cifra de afaceri”, a adăugat Andreea Cionca-Anghelof.

Zonele țării cu cele mai multe insolvențe de impact, după numărul de angajați ai companiilor de impact intrate în insolvență în anul 2017, au fost: zona de sud, inclusiv București și Ilfov (8.100 de angajați) și Transilvania (5.300 de persoane). Județele cu cele mai multe insolvențe de impact în 2017, după București și Ilfov, au fost: Prahova, Iași, Sibiu, Constanța, Argeș.

În anul 2017, principalele insolvențe, din punct de vedere al valorii activelor imobilizate au fost: Galaxy Tobacco SRL, Chemgas Holding Corporation SRL, Bio Fuel Energy SRL (Grupul Interagro), Romcab SA, Carpatica Asig SA, Upetrom 1 Mai SA. Aceste companii de impact intrate în insolvență în 2017 au o valoare totală a activelor imobilizate de peste 345 milioane de euro și un număr total de angajați de aproximativ 2.100 de persoane.

Domeniile de activitate cu cel mai mare impact asupra pieței insolvenței în anul 2017 rămân industria și serviciile. Industria deține 29% din numărul societăților de impact intrate în insolvență anul trecut, 35% din cifra lor de afaceri, 48% din activele imobilizate și aproximativ jumătate dintre angajați. Între sectoarele industriale, industria chimică a înregistrat doar 4 societăți de impact intrate în insolvență în 2017 care însă împreună au active imobilizate de 156 de milioane de euro. Pe locul doi după valoarea activelor imobilizate se află industria alimentară, cu 14 societăți intrate în insolvență și o valoare totală a activelor de peste 153 de milioane de euro, urmată de industria producătoare de materiale și mărfuri, cu 12 companii de impact intrate în insolvență, care au o valoare totală a activelor imobilizate de peste 98 milioane de euro. Industria energetică, pe de altă parte, a înregistrat 12 companii de impact intrate în insolvență, care au un total al activelor imobilizate de peste 86 de milioane de euro.

Autor: Victoria Preda
Foto:Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply