Get this Widget

Războiul comercial dintre SUA și China, cea mai mare amenințare pentru stabilitatea mondială

0

Războiul comercial dintre SUA și China este cea mai mare amenințare pentru stabilitatea mondială. Avertismentul vine din partea lui David Lipton, prim-adjunct al directorului general al Fondul Mondial Internațional ( FMI).

Expertul FMI a atras atenția că nu este doar problema Europei, şi SUA având nevoie să-şi pună în ordine politica fiscală.

Tensiunile dintre SUA şi China reprezintă cel mai mare risc la adresa stabilităţii pe plan global. În Europa capacitatea de stabilizare fiscală trebuie să fie în centrul eforturilor de reducere a riscurilor şi este crucial să se răspundă şocurilor macroeconomice şi să fie îmbunătăţită politica monetară şi fiscală. În absenţa acestor măsuri, zona euro va rămâne super dependentă de politicile monetare de stabilizare iar prea mult din povara răspunsului la criză va cădea pe statele individuale, iar capacitatea lor de a răspunde depinde de spaţiul fiscal al fiecărei economii”, a punctat Lipton.

În plus, ieșirea Marii Britanii din UE sporeşte incertitudinile din Europa şi de pe plan global.

Mai mult, recenta încetinire a economiei europene obligă fiecare fiecare stat membru “să-şi întărească sistemele de apărare înaintea unei potenţiale scăderi a activităţii economice“, inclusiv acele ţări care nu şi-au rezolvat “vulnerabilităţile evidente“, în special Italia.

Lipton este de părere că „o recesiune semnificativă ar putea afecta foarte mult aceste ţări deoarece nu vor fi pregătite. Slăbiciunile lor ar putea afecta semnificativ obiectivul de convergenţă al UE în privinţa standardelor, a productivităţii şi al bunăstării pe plan naţional”.

Autor: Victoria Preda
Foto: FMI/ Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply